3 Oktobra, 2023
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

Školski odbor O.Š. “Avdo Međedović”: Ministarstvo prosvjete preuzima odgovornost za izazivanj podjela među Bošnjacima sa neželjenin posljedicama.

Školski odbor O.Š. "Avdo Međedović" u Novom Pazaru saopštio je nakon jučerašnje sjednice da je donio odluku o raspisivanju konkursa za izbor direktora te škole, komisije o imeovanju direktora, kao i odluku o prijedlogu kandidata.

Te odluke su, kako je navedeno, donešene na osnovu Rješenja ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja.

U saopštenju, koje ispred Školskog odbora potpisuje Zinka Smailović, se zaključuje da bi “dovođenje v.d. direktora bilo kojeg kandidata izvan kolektiva Osnovne škole “Avdo Međedović”, Ministarstvo prosvjete preuzima odgovornost za izazivanj podjela među Bošnjacima sa neželjenin posljedicama.

Podsjećamo da je srbijanski ministar prosvjete Mladen Šarčević, bez ikakvog obrazloženja javnosti, u februaru ove godine, na mjesto v.d. direktora u O.Š. “Avdo Međedović”, u najvećem novopazarskom naselju Selakovac, imenovao funkcionera Stranke pravde i pomirenja (SPP), Safeta Smailovića iz Delimeđa (Tutin).

Smailović nakon ponovljenog konkursa nije bio na listi kandidata, a Školski odbor OŠ „Avdo Međedović“ u Novom Pazaru podnio je tužbu Upravnom sudu zbog kršenja procedure izbora direktora.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) stavilo je javnosti na uvid faksimil zapisnika od 14. februara 2020. godine kojim su prosvjetni inspektori Đulsuma Hodžić i Zorica Urošević konstatovali zakonitost poslovanja i postupanja sprovedenog konkursa za izbor direktora O.Š. “Avdo Međedović”.

Nastavničko vijeće OŠ “Avdo Međedović“ u Novom Pazaru, je tajnim izjašnjavanjem na posebnoj sjednici održanoj 03. februara 2020. godine, dalo većinsku podršku kandidatu Zahiru Gudževiću, a na sjednici Školskog odbora, kandidat Zahir Gudžević dobio je jednoglasnu podršku članova Odbora.

Zbog politizacije škole od strane centralnih vlasti roditelji djece su 24. februra spriječili prosvjetne inspektore da uvedu Smailovića u školu, a nastavnici od tog datuma su stupilu u štrajk.

U međuvremenu radnicima te škole nisu isplaćene zarade, a Ministarstvo je donijelo Rješenje kojim se poništavaju prethodni konkursi i konstatuje da Safet Smailović treba da obavlja funkciju v.d. direktora do okončanja novog konkursa.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je ranije podržalo stavove Školskog odbora ocjenivši da je Rješenjem ministra Šarčevića “nastavljeno pravno nasilje i pritisci nad Bošnjacima”

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: