25 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Imamović pozvao na formiranje Kluba Bošnjaka u Skupštini Srbije: Nismo došli čak u Beograd da bi se međusobno napadali

Narodni poslanik SDA Sandžaka, Enis Imamović ponudio je poslanicima iz Sandžaka prijedlog za formiranje bošnjačkog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije.

On je danas u Narodnoj skupštini Republike Srbije govorio  o amandmana na prijedlog Budžeta Republike Srbije i o tome kako je samostalnim poslanicima onemogućeno da govore na zasjedanjima parlamenta.

Imamović je istakao da se već nekolko sjednica poslanicima koji nisu dio vladajućeg režima, odnosno tri samostalna poslanika onemogućavaju da uzmu učešće u raspravama i čuje se druga strana i glas koji dolazi iz Sandžaka.

“S obzirom da se ti poslanici vrijeđaju kada ja kažem das u režimski poslanici sa koleginicom Selmom Kučević smo potpisali zahtjev da zajedno formiramo Klub Bošnjaka i mi ćemo to našim kolegama dostaviti. Potrebno je da oni dostave još tri svoja potpisa. Dogovorit ćemo se ko će biti predsjednik i zamjenik predsjednika”, rekao je Imamović, zamolivši u obraćanju poslanike SPP-a da i oni ovaj zahtjev predaju pisarnici Skupštine.

On je podržao kolege poslanike da podrže amandman koji se, između ostalog, tiče saniranje jedne gradske škole u Tutinu, s obzirom, kako je naglasio, škole na Pešteru grade i rekonstruišu sredstvima privrednika.

Dodao je da su amandmanom pokušali da povećaju sredstava za resor koji vodi ministar bez portfelja, Edin Đerlek, kako bi mogao uvrstiti Program provratka i održivog opstanka prognanih Bošnjaka iz opštine Priboj.

“Za one koji ne znaju Program provratka i održivog opstanka prognanih Bošnjaka je uzvojen 2011. godine i njegov adaak je bio da se, barem, na simboličan način obeštet oni Bošnjaci koji su bili meta etničkog čišćenja i  masovnih zločina i otmica sprovednih u Sjeverinu, Štrpcima i Kukurovićima. Do 2014. godine taj program smo sprovodili i izgradili 74 kuće. Ova vlada Aleksandra Vučića je od 2014. godine to zaustavila. Od 2014. godine za taj program nije izdvojen ni jedan dinar”, naglasio je Imamović.

On je objavio fotografiju sa pauze skupštinsog zajsjedanja na kojoj se vide da u bifeu zajedno sjede poslanici SDA Sandaka i Stranke pravde i pomirenja.

“Nakon orkestriranog napada na Sandžak, na kahvi smo se složili da ipak nismo došli čak u Beograd da bi se međusobno napadali, dok nam protivnici Sandžaka negiraju identitet i sanjaju o njegovom brisanju”, stoji u toj poruci.

Stranka pravde i pomirenja (SPP) je, nakon negiranja termina Sandžak i tvrdnje da je riječ o uvrednjivom terminu, od strane poslanika i redova “Dveri” i “Zavetnici”, objavila video sa diskusije u kojoj je učesvovao poslaik te stranke Jahja Fehratovića i poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: