26 Aprila, 2024
Aktuelno Kolumna Politika Sandžak

Memić ministar i vijećnik, predsjednik BNV-a iz SDA Sandžaka?

Iako je tokom izborne kampanje, kao nosilac liste ispred Sandžačke demokratske partije (SDP), Husein Memić najavljivao da će biti i ministar i predsjednik BNV-a, novoimenovani srbijanski ministar turizma i omladine će, prema tekućem razvoju situacije ostati ministar i vijećnik. Ne može istovremeno biti i ministar u Vladi Srbije i predsjednik najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka, jer tako nalažu zakoni. Ispostavilo se da Memić nije pozvavao propise, imao loš PR ili da je najava o istovremenom sjedenju na dvije funkcionerske stolice bila propagandni blef.

“Ja ću u Vladi Republike Srbije obavljati funkciju ministra za turizam i omladinu. To me ne sprečava da istovremeno budem i budući predsjednik BNV-a. Smatram da upravo s te pozicije ministra mogu više doprinijeti boljem ostvarivanju kolektivnih prava Bošnjaka koji žive u Republici Srbiji”, izjavljivao je Memić na svom fb profilu, a objavio sarajevski sedmičnik STAV, dajući mu poseban prostor za intervju uoči izbora za BNV.

Definitivno Memić je, na prijedlog Rasima Ljajića, izabrao da bude ministar, u Vladi Srbije, a ne predsjednik BNV-a. Kao potpredsjednik SDP-a, ukolko bi bio predsjednik BNV-a, bile bi prekršene odredbe Zakona o nacionalnim vijećima (savjetima) nacionalih manjina kojim je propisano da članovi unutrašnje organizacije ne mogu biti članovi rukovodećih organa stranaka, izabrano ili postavljeno lice u državnim i lokalnim organima koji odlučuju o pitanjima koji se tiču rada Vijeća.

Nekoliko dana pred izbore oglasila se i srbijanska Agencija za spriječavanje korupcije ocjenivši da istovremeno vršenje funkcija ministra u Vladi Srbije i vijećnika u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) ne predstavlja sukob interesa, ali da su funkcije ministra i predsjednika BNV-a nespojive.

“Da li ću biti ministar ili predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća odlučiću nakon 13.novembra, do tada pozivam sve moje Sandžaklije da budu dio jedne velike pobjede”, poručivaao je Memić preko svog fb profila, tri dana pred izbore, uz šerovanje prognoze stranačkih navijaća da će njegova lista osvojiti 53 posto bošnjačkih glasova. Zvanični konačni rezultati su pokazali da su osvojili 34,29 posto ili 15 930 glasova ili 654 glasa više ,od liste ‘’Stranka pravde i pomirenja dr Misala Pramenković’’ koja će također imati 12 vijećnika i ili 2.942 glasa više od trećeplasirane liste ‘’Bošnjačko jedinstvo – Dr. Sulejman Ugljanin’’ koja će imati deset vijećnika.

Nakon proglašenje pobjede Memić je pozvao sve četiri liste da što prije pokažu “da nam je iskreno stalo da jedinstva”.
“Izbori su bili i prošli, sada je na nama da dokažemo narodu da Vijeće može biti sastavljeno po modelu nacionalnog konsenzusa svih političkih partija. Mi smo spremni da u Vijeću ne budu politički podobni, već stručni i dokazani, jer taj model i platforma bi trebala biti prihvaćena zbog opšteg interesa svih nas”, poručio je u izbornoj noći i tokom slavlja, a heftu kasnije otiša na kanabe muftji Islamske zajednice u Srbiji, Mevludu Dudiću i zahvalio mu se na iskrenim čestitkama povodom imenovanja na mjesto ministra turizma i omladine.

Napisao je i kako podržava “poziv muftije Dudića imamima koji su napustili Zajednicu da se u cilju postizanja jedinstva vrate u okrilje tradicionalne, legalne i legitimne Islamske zajednice”, te istakao da na tom polju volio da da puni doprinos ka uspostavljanju trajnog pomirenja. “Jedistvena Islamska zajednica mora biti glavni prioritet svih nas koji živimo na ovim prostorima”, npisao je poručuvši prethodno da bi najveći njegov dunjalučki uspjeh bio da da doprinos na ujedinjenju Islamske zajednice i da muftija mora biti na čelu kolone a političari iza njega u zajedničkom safu..

Na posjetu i ove izjave reagirali su iz Mešihata IZ-e Sandžaka Rijaseta Islamske zajednice Srbije, smatrajući da je naštetio dugogodišnjem procesu pomirenja osudili “sve jednostrane, političke i populističke izjave ma od koga dolazile i iz kojih razloga bile plasirane”.

Bošnjački program uslov za BNV

Ministar se povodom ove osude nije oglašavao niti je posjetio ovu islamsku zajedniceu, ali jeste lider SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin, potvrdivši u obraćanju medijima da se na najvišem nivou intenzivno pregovara oko novog sastava BNV-a i da dofovor oko datuma konstitutuvne sjednice pokazuje prvi korak sardnje.

Ugljanin je potvrdio da se vode pregovori s ciljem da se u interesu građana Sandžaka ujedine izborni rezultati, obezbjede stabilne većine u lokalnim skupštinama u Sandžaku i formira sandžački poslanički klub u Skupštini Srbije.

Ovo je prilika da formiranjem Bošnjačkog nacionalnog vijeća objedine izborni rezultati u korist Bošnjaka Sandžaka i da se sačuva kontinuitet, program i ciljevi Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao najvišeg političkog i predstavničkog tijela bošnjačkog naroda u Srbiji“, rekao je Ugljanin i naglasio je da u tim razgovorima traže rješenje kako da dvije stranke koje su ušle Vladu Srbije sačuvaju kontinuitet BNV, u interesu bošnjačkog naroda, a da istovremeno zadrže svoje stranačke i koalicione pozicije u Beogradu.

Ugljanina je predočio da je prvi korak za dogovor u BNV-u je da se napravi programska koalicija.

„Obzirom da oni nemaju program, a Vijeće ima onda se može razgovarati samo o programu Vijeća. Hoće li da podrže program Vijeća ili će u samo startu da sruše Vijeće ili će da naprave neku novu, takozvanu koaliciju ovdje…Svi oni koji traže da izmišljaju neke svoje nove programe, a program Vijeća je jedan 31 godinu, samo se na njemu može postići programsko jedinstvo. Kad se postigne programsko jedinsto uopšte neće biti važni čiji će predsjednik, predsjednik Izvršnog odbora i čiji će biti članovi odbora. Oni će imati obavezu da rade u interesu bošnjačke nacionalne politike i statusa Bošnjaka u ovoj zemlji“, poručio je predsjednik SDA Sandžaka.

Lider SDA Sandžaka je istakao da spreman da se sastan sa predsjednikom SDP-a Nihadom Hasanovićem i predsjednikom SPP-a Usamom Zukorlićem i razgovaraju o konkretnim stvarima.

SDA Sandžaka bi, ako dođe do konačnog dogovora, i dalje imala predsjednika BNV-a, a za uzvrat bi dala podršku skupštinkoj većini u Novom Pazaru, saznaje SNews.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: