25 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

Imamović: SDA Sandžaka je protivnik politike Aleksandra Vučića, još uvijek se nije izvinio Bošnjacima za “100 za 1”

SDA Sandžaka ni pod kojim uslovim ne bi pozvala narod da glasa Aleksandra Vučića i oštar je protivnik njegove i politike koju sprovodi njegov režim u Sandžaku i prema Bošnjacima, izjavio je zastupnik i član predsjedništva te stranke Enis Imamović.

“Građani Sandžaka su u proteklih deceniju vlasti vidjeli šta znači politika Aleksandra Vučića, pogotovo kako on vidi politiku prema bošnjačkom narodu i Sandžaku. Ta politika se ogladala u čestitki policajaca ‘Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice’, gdje se pjevalo ‘Božić je pucaj u džamije’ i on je sve to nazvao međunacionalnim incidentima. To nisu međunacionalni incidenti. Bošnjaci nisu nikome prijetili i pjevali zločinačke pjesme”, rekao je Imamović, upitan da li će poziv da se glasa Aleksandar Vučić donositi ili odnositi glasove birača u Sandžaku.

On je izrazio očekivanje da će nakon deceniju vlasti građani podvući crtu i reći da su rezultati kakve je postigao neprihvatljivi. Podsjetio je da Vučić nikada niju uputio izvinjenje Bošnjacima za prijetnju “100 za 1” upućenu sa skupštinske govornice.

“Nakom deceniju vlasti Aleksandra Vučića mi danas u Sandžaku i širom Srbije vidimo da je sasvim normalno i poželjno pozivati na nove genocide, veličati ratne zločine i ratne zločince. Zato mi tražimo kandidata koji će donijeti pozitivne promjene”, poručio je fukciner SDA Sandžaka na konferenciji za medije.

Prema riječima Imamovića SDA Sandžaka će se i na ovim izborima zalagiti za ciljeve za koje se bori više od 30 godina, a jedan od prioritetnih je sprovođenje ustavnih reformi, vraćanje Bošnjacima statusa naroda, ravnopravn upotrebu bosanskog jezika i pisma, regionalizaciju Srbije, te definisanje Sandžaka kao jedne izborne jedinice sa najmanje 20 poslanika.

On je naveo i da su, donošenje zakona o lustraciji, procesuiranje odgovorih za zločine nad Bošnjacima devedesetih, raspuštanje paralelnih struktura i usaglašavenj nacionalne strukture zaposlenih u policiji, pravosuđu i drugim državnim organima sa javnim ovlašćenjima, neki od prioritetnih ciljeva.

Imamović je rekao da su u Beogradu našli “ozbiljne sagovornike” koji mogu da donesu pozitivne promjene u Srbiji i da očekuju tešku kampanju sa ucjenama i prijetnjama ali da će se potruditi da građanima uliju sigurnost.

On je, u vezi predsjedničkog kandidata, rekao da žele da razgovaraju o onome ko može da garantuje i da svojim autoritetom i pojavom donese pozitivne promjene, ali i u živote građana, te može da pomogne da Bošnjaci i Albanci postanu integrativni dio društva.

“Cilj nam je da taj kandidat ima obavezu prem našem narodu i nakon izbora krene sprovođenje političkog sistem u Srbiji, da Bošnjacima vrate status naroda i da on, na osnovu glasova koje je dobio sprovede ono što smo se i dogovorili”, predočio je Imamović.

Saopštio je i da predstavnici SDA Sandžaka na lokalu imaju obavezu da vode razgovor sa svim političkim opcijama u Sandžaku u vezi stvaranja pozitivne političke klime na ovim izborima.

On je dodao i da će SDA Sandžaka nastaviti saradnji sa albanskom Partijom za demokratsko djelovanje iz Preševske doline, na čelu sa Šaipom Kamberijem.

“Vjerujem da ćemo i nakon ovih izbora imati još jači poslanički klub u Skupštini Srbije”, istakao je Imamović.

Na pitanje da li je bilo inicijative za formiranje zajedničke liste svih bošnjačkih stranaka Imamović je rekao da je SDA Sandžaka do danas čekala odgovor na poziv svim bošnjački političkim partijama i organizacijama civilnog društva koje se bave sandžačkim regionalnim identitetom, kako bi razgovrali platformi saradnje na predstojećim izborima.

“Cilj nam je bio da formiramo jedinstvenu izbornu listu ili da se dogovorimo o načinu saradnje, prije ili nakon izbora. Do sinoć smo čekali odgovor i nismo dobili. Jedni su odlučili sa budu na Vučićevoj listi, jedni samostalno. Nisu nas udostojili ni da nam odgovore”, naglasio je on, dodavši da od saradnje nisu odustali.

Enis Imamović je saopštio da SDA Sandžaka od sutra, 23. februra počinje sa prikupljanjem potpisa za lisu za narodne poslanike i da će imena sa za narodne poslanike za listu “SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin” biti naknadno saopštena.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: