Aktuelno Društvo Srbija

Info-centar Popisa stanovništva počeo sa radom

Info-centar Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. počeo je sa radom 15. septembra 2022. Pozivom Info-centra, putem broja telefona 0800 444 005, građanima će se javljati ljubazni operateri koji će davati potrebne informacije, kao i odgovore na sva pitanja koja se odnose na Popis 2022., saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Pozivi ka Info-centru su besplatni i dostupni sa teritorije cijele Srbije, iz fiksne mreže Telekoma Srbije i mobilnih mreža.

Radno vreme Info-centra je od 8 do 20 sati – svakoga dana.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Republici Srbiji 2022. finansiran je sredstvima EU i kofinansiran sredstvima Vlade Republike Srbije.

Na popisu će se elektronskim putem, po standardima EUROSTAT-a unosizi podaci o licima – ime, prezime, pol, starost, m,esto stanovanja, podaci o migratornim, etnokulturalnim, obrazovnim i ekonomskim karakteristikama, bračnom statusu i fertilitetu, načinu putovanja na posao / u školu i funkcionalnoj i socijalnoj integrisanosti.

Popisivači će također, unostiti podatke o domaćinstvima – ukupan broj članova domaćinstva, srodnički i porodični sastav, osnov po kome domaćinstvo koristi stan u kojem se popisuje i da li se članovi domaćinstva bave sopstvenom poljoprivrednom proizvodnjom.

Kada je riječ o stanovima unosiće se adresa, vrsta stambenog prostora, korišćenje stana, oblik svojine, površina stana, broj soba, opremljenost instalacijama i pomoćnim prostorijama, vrsta energenta koji se koristi za grijejanje, sprat na kojem se stan nalazi, kao i podaci o osnovnim karakteristikama zgrade u kojoj se stan nalazi.

Prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, državljani Republike Srbije sa prebivalištem odnosno boravištem u Republici Srbiji, kao i stalno nastanjeni stranci sa boravištem u Republici Srbiji, u obavezi su da učestvuju u Popisu i da na sva pitanja daju tačne i potpune odgovore. Svako odbijanje, kao i davanje nepotpunih i netačnih podataka, za sobom povlači prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Republici Srbiji sprovodi se u periodu od 1. do 31. oktobra 2022. godine, u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine.

Sve informacije o Popisu 2022 dostupne su i na veb-sajtu Republičkog zavoda za statistiku http://www.stat.gov.rs i na veb-sajtu Popisa popis2022.stat.gov.rs.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: