19 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

SDA Sandžaka se zalaže za brži ekonomski razvoj Sandžaka i regionalnu samoupravu u Srbiji

Kandidata za narodnog poslanika liste “SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin”, Ahmedin Škrijelj rekao je da će se ta lista u oblasti lokalne samouprave i regionalne uprave zalagati za usvajanje strategije za brži ekonomski razvoj Sandžaka i regionalnu samoupravu u Republici Srbiji.  Poručio je da će SDA Sandžaka nastviti da radi na uspostavljanje pozitivne političke klime u Sandžaku.

Škrijelj je u obraćanju medijima rekao da se SDA Sandžaka i u okviru predizbornog programa predlaže izradu regionalnog prostornog plan Sandžaka, regionalnog akcionog programa i plana zaštite životne sredine u Sandžaku, povećanje nadležnosti lokalne samouprave, u Sjenici uspostavlanje republičkih službi i ustanova kao što su katastar, zdravstva, obrazovanja, PIO fonda, pravosuđa i drugih, čija nepostojanja, podvukao je otežava život građana Sjenice.

Dodao je i da će se zalagati da Brodarevo dobije status opštine, kao i za formiranje slobodne carinske zone u Sandžaku.

– Predsatvnici stranaka da razgovaraju u korist građana

On je ponovio stav SDA Sandžaka da oni koji glasaju za Vučića i njegove koalicione partnere u Sandžaku “direktno ugrožavaju suverenitet Bosne i Hercegovine kao države i biće odgovorni za nesreće koje planira velikosrpska politika u Bosni i na Kosovu”.

“Oni i dalje pokušavaju da na drzak način prodube podjele među Bošnjacima, a mi ćemo raditi na uspostavljanju pozitivne političke klime u Sandžaku. Obaveza političkih predstavnika je da razgovaraju u korist svojih građana”, rekao je Škrijelj komentarišući poruke sa skupa SNS-a, prošle nedjelje na kojem je Rasim Ljajić za SDA Sandžaka rekao da nije igrač na terenu već sjedi na tribinama.

Vučićeva izjava “sto za jednog” je, prema riječima Škrijelja, velikosrpska platforma i inspiracija na osnovu koje je izvršen genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Zamoljen da prokomentariše rezultatte nekih istraživanja prema kojima je “Vučićev rejting 12 dana prije izbora najniži u proteklih 12 godina” kazao je da Vučićeva policija je prije dva mjeseca direktno zaprijetila da će Novi Pazar doživjet sudbinu Vukovara, a Sjenica sudbinu Srebrenice.

“Dakle vuk dlaku mijenja, a ćud nikada. Drago mi je što Bošnjaci Sandžaka to više prepoznaju”, podvukao je Škrijelj.

Ostavku članova Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) Novog Pazara, tri godine nakon formiranja je ocjenio kao “njihovova odgovornost” i, “ako neko ćuti na zlo onda ga i odobrava”.

Foto: SNews

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: