18 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Regija Sandžak

Nedžmedin Spahiu traži od Kurtija da za Sandžak izdvoji milion eura

Analitičar i univerzitetski profesor iz Mitrovice Nedžmedin Spahiu zatražio je od premijera Kosova Aljbina Kurtija da izdvoji budžet za Sandžak, kao što je to uradio za Preševsku dolinu, prenosi SDA Sandžaka pisanje portala Gazeta blic.

„Aljbin Kurti je izdvojio 2 miliona eura za Preševsku dolinu. Aljbine, svaka čast ću ti reći onda kada to uradiš za Sandžak. Uradi  to sada, ne boj  se“, napisao je Spahiu u svojoj objavi, a prenosi sda.rs.

Kako naVode, isti zahtjev uputilo je i Udruženje „Kosovo za Sandžak“, putem javnog pisma upućenog premijeru Aljbinu Kurtiju, ističući pohvalu Vladi Kosova da iz budžeta Preševskoj dolini bude izdvojeno 2 miliona evra, ali je zatražio, dodaju, da se u okviru planiranja budžeta za 2022. godinu obezbijedi podrška Novopazarskom sandžaku u iznosu od milion eura.

Razlozi za podršku Sandžaku, kažu u ovom udruženju, su brojni: „Kosovo i Sandžak imaju istu sudbinu, jake krvne veze koje su sačuvane kroz gorku prošlost. Rodbinske veze nas teraju da budemo na strani građana Sandžaka koji svoju egzistenciju zasniva na donacijama sezonskih radnika u Zapadnu Evropu, dok postojanje političkog subjektiviteta ovog regiona polaže nade u Republiku Kosovo, prenosi se.

“Pored humanih razloga, Kosovo ima strateški interes da podrži Sandžak u ovim vremenima kada su pred teškim i delikatnim pregovorima sa Srbijom”, navodi se u javnom pismu udruženja „Kosovo za Sandžak“ koje prenosi sajt sda.rs.

Izvor: Gazeta blic, sda.rs

Povezane vijesti

%d bloggers like this: