26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Invazija u Ukrajini: Oboren još jedan Suhoj, u predgrađu Kijeva eliminasano više od pedeset ruskih padobranaca

Generalštab Armije Ukrajine danas je objavio da je oboren još jedan borbeni avion Su-25 i da snage Ruske Federacije i dalje trpe gubitke.

Kako je navedeno na nebu iznad Volnovakha snage vazdušne obrane Ujedinjenih snaga oborile su još jednog neprijateljskog napadača Su-25, te da je ovaj avion svoje naoružanje koristio protiv civilnih objekatae i infrastrukture.

Pilot se katapultirao i u su aktivne pretrage, navodi su u objavi uz fotografije oborenog aviona i dijelova sa paketom pilotske opreme i avionskog sjedišta

Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine general-pukovnik Valery Zalužhny izjavio je da je do sada oboreno je ukupno 37 neprijateljskih aviona i 37 helikoptera.

Prema posljednjim podacima ukrajinskih vlasti od početka rata, 24. februra do danas je stradalo 9.166 pripadnika ruskih snaga, uništen je 251 tenk, 939 borbenih oklopnih vozila, 105 artiljerijski sistema (oruđa), 18 PVO sistema i 50 višecjevnih bacača raketa (VBR/MLRS).

Prema tim navodima uništena su 404 vozila, 60 cisterni, dva glisera i tri bespilotne letjelice.

– Gostomelu neutralizirano više od 50 “okupatora”

U protekla dva dana u kijevskom predgrađu Gostomelu neutralizirano više od 50 “okupatora”, navodi ukrajinski Generalštab, uz tvrdnji da se radi o pripadnicima 31. specijalne gardijske padobranske brigade (m. Ulyanivsk).

U tim borbama od ruskih vojnika su zaplijenili oružje, vojnu opremu i štabniadokumenti.

“Nisu imali vojne knjižice,i bilo kakve lične dokumente, osim potvrda o vakcinaciji i nepopunjenih zdravstvenih knjižica”, stoji u objavi na FB-u.

Grad Gostomel je pod kontrolom ukrajinskih trupa, jedno od strateških predgrađa Kijeva. Borbe za kontrolu nad njim vode se od početka ruske agresije. Ovdje je aerodrom na kojem ruski okupatori žele desantom preuzeti kontrolu kako bi mogli uspostaviti vazdušni most i logistiku.

Izvor i foto: https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua

Povezane vijesti

%d bloggers like this: