25 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Politika Sandžak

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) podržalo Deklaraciju o ustavnim i drugim reformama BiH na putu prema Evropskoj uniji i NATO

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Jasmina Curić, uputila je danas pismo podrške Miru Lazoviću, predsjedniku Foruma Parlamentaraca BiH 1990 i potpisnicima Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu prema Evropskoj uniji i NATO.

Curić je u ime Bošnjačkog nacionalnog Vijeća u Republici Srbiji čestitala Lazoviću i svim potpisnicima usvajanje te Deklaracije.

Predsjednica predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji je u pismo predočila da je inicijativa za ustavne i druge reforme široko prihvaćena, te da je Deklaracija potpisana od velikog broja važnih društveno političkih aktera u Bosni i Hercegovini kojima je primarni cilj izgradnja sigurne budućnosti u demokratskoj, suverenoj, cjelovitoj, jedinstvenoj i snažnoj Bosni i Hercegovini, zemlji ravnopravnih građana.

“Bošnjačko nacionalno vijeće kao najviše političko i predstavničko tijelo Bošnjaka Sandžaka, kroz svih 30 godina svog postojanja, daje punu podršku suverenoj i nedjeljivoj, multietničkoj i multikonfesionalnoj Bosni i Hercegovini, zemlji koja je vjekovima njegovala duh jedinstva i sloge svih njenih građana”, navela je predsjednica BNV-a, naglasivši da prihvaćena i usvojena Deklaracija o ustavnim i drugim reformama Bosne i Hercegovine, simbolizuje hiljadugodišnji kontinuitet suverenosti Bosne i Hercegovine koji je u novijoj historiji potvrđen 1. marta 1992. godine, a potvrdio se i danas.

Ona je navela i da potpisivanje Deklaracije uvjerava “da će Bosna i Hercegovina nastaviti svoj suvereni razvoj na principima multietničnosti i multikulturalnosti te time očuvati svoju najdragoceniju vrijednost a to je ‘bosanski duh’ koji svi mi, prijatelji Bosne, pamtimo i volimo”.

Lazovuću je uputila molbu da “snažno istraje u izgradnji Bosne i Hercegovine kao demokratske, građanske, suverene i jedinstvene zemlje svih njenih građana”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: