20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Invazija u Ukrajini: Poginulo 13.800 ruskih vojnika, ukrajinska vojska u nekim područjima krenula u ofanzivu

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine jutros je saopštio da je od početka invazije na tu zemlju, 24. februara do 16. marta, poginulo 13.800 pripadnika ruskih snaga.

Prema tim tvrdnjama 21. dana ratovanja oborena su 84 ruska aviona, 108 helikoptera i 11 bespilotnih letjelica.

Kako se navodi uništeno je 430 ruskih tenkova, 1.375 oklopnih borbenih vozila, 190 artiljerijskh oruđa, 70 višecjevnih bacača raketa, 43 PVO sistema, 819 ruskih vozila i tri glisera, kao i 10 kompleta posebne opreme.

– U nekim područjima protunapad ukrajinske vojske

Oružane snage Ukrajine navode da su uspjele nanijeti razorne udarce skupinama okupatorskih trupa na privremeno okupiranim područjima, a u nekim područjima i protunapad.

Prema rezultatima prethodnog dana, dejstvo PVO snaga Ukrajine uništena su tri aviona (od kojih dva – Su-34) Osim toga, oboren je jedan helikopter, tri operativno-taktičke bespilotne letjelice i dvije krstareće rakete.

Izvedeno je devet zračnih napada na kolone opreme i klastere okupatorskih trupa,. kako se dodaje ruske snage nastavljaju lansirati raketne i bombaške udare na infrastrukturu i gusto naseljena područja ukrajinskih gradova.

“Neprijatelj i dalje podnosi gubitke pri povlačenju u određenim područjima. Glavni napori okupatora usmjereni su na konsolidaciju i održavanje prethodno okupiranih granica i obrambenih područja”, zaključuje se u objavi Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije, konstatira Anadolu Agency (AA) prenoseći izjavu savjetnika u kabinetu ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljaka koji je objavio je da je ukrajinska vojska pokrenula ofanzivu protiv ruske vojske u nekim područjima u Ukrajini.

Najmanje 691 civil je ubijen, a 1.143 ranjeno u Ukrajini od početka rata. Istovremeno, više od tri miliona ljudi je izbjeglo je u susjedne zemlje, prema procjenama Ujedinjenih nacija.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: