20 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Ugljanin: Sa četnicima nema saradnje, podrška za predsjedničkog kandidata koji se pozitivno izjasni o Bošnjacima i osudi genocid u Srebrenci

Nosilac liste i predsjednik SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin izjavio je da nije moguća nikakva saradnja sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i da će na predsjedničkim izborima podržati onog kandidata koji se pozitivno izjasni o Bošnjacima i osudi genocid u Srebrenci.

“Sa četnicima nema saradnje”, izričit je bio Ugljanin i na upit “da li je izraz četnici primjeren za 2022. godinu” konstatirao da “vuk dlaku mijenja, a ćud ne mijenja”.

On je odgovarajući na pitanje Ljubice Gojgić u emisiji “Pravi ugao” na RTV Vojvodine istakao da je predsjednik države (Aleksandar Vučić) pokazao da neuvažava i ignoriše interese tog nekog naroda koga zove “muslimani”, a ponekad kaže i “Bošnjaci”.

Ukazao je da će tražite zakon o lustraciji zbog onih koji su činili su zločine i nisu odgovarali.

“Za sve one koji su učestvovali u zločinima treba da se sprovede lustracija i da se nakon toga usaglasi nacionalna struktura zaposlenih”, naglasio je lider SDA Sandžaka.

Na pitanje koga će SDA Sandžaka podržati na predsjedničkim izborima, Ugljanin je rekao da će podržati onoga ko se bude pozitino izjasnio o Bošnjacima i osudio genocid u Srebrenici.

“Mislim da takvih ima, prvi drugi krug, sačekat ćemo”, odgovorio je Ugljanin na upit da li takvih ima.

On je govoreći i programu liste čiji je nosilac pručio da je najpotrebnija je sloboda, da se zaštiti ljudsko dostojanstvo i da se ljudi osjećaju sigurno na svakom dijelu svoje zemlje.

“Najpotrebnije je da imamo pravnu državu, vladavinu prava i pravnu sigurnost. Nakon toga sve ostalo“, zaključio je on.

Predočio je da, kako je kazao, ma jedna stvar koja je konstanta i traje preko sto godina, to je koncept Velike Srbije.
“Velikosrpska politika donijela je zlo svim narodima na Balkanu uključujući i većinski srpski narod.Mi treba da govorimo o suštini, ne o formi. Imali smo državni organ, ne više fudbaleri, ne navijači, već policija, uniformisana policija i njihove starješine za novu godinu prijete bošnjačkom narodu u Srbiji, šalju poruku, to je država. Nakon toga dolazi predsjednik Srbije u Priboj i ni jednom rečenicom ne pomene to. On je sve učinio skupa sa predsjednicom Vlade i ministrima da potpuno marginalizuju tu zlu i ružnu istinu”, rekao je predsjednik SDA Sandžaka.

Rekao je i da SDA Sandžaka osuđuje upotrebu sile i nasilja za nametanje političkih rješenja i ostvarivanje političkih ciljeva, kao i da Rusja u Ukrajini vrši otvorenu agresiju i Srbija treba da uvede sankcije Rusiji.

Foto: PrtSc

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: