25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Invazija u Ukrajini: Rusija nastavlja ofanzivu, nakon jedanaest dana okupacijskih akcija cilj nije postignut

Nakon jedanaest dana invazije Rusija nastavlja ofanzivnu operaciju protiv Ukrajine, fokusirajući glavne napore na okruženje gradova Kijeva, Harkova, Černihiva, Sumeja i Nikolajeva, pristup administrativnim granicama u Lugansku i Donjecku, stvaranje a kopneni koridora za Krim u smjeru Marijupola – Novoazovsk, navode iz Ministarstva odbrane Ukrajine.

Ocjenjuje se da krajnji cilj tokom jedanaest dana okupacijskih akcija nije postignut.

“Grupiranje neprijatelja je nastavilo sa skupljanjem resursa za napad na Kijev. Istovremeno, okupatori ne prestaju da pokušavaju da se pripreme za napad na pravce Polissja, Siverskog, Donjecka, Tavrija. U poljskom smjeru protivnik pokušava uspostaviti potpunu kontrolu nad gradovima Bucha i Irpin i približiti se glavnom gradu Ukrajine”, ukazuje se u ponoćnom izvještaju Generalštaba Armije Urajine.

Prema tim podacima sa teritorije Bjelorusije preko Černobilske zone nastavlja se snabdijevanje gorivom i drugim materijalnim sredstvima za okupatorske trupe.

“Nakon što su jedinice Oružanih snaga Ukrajine nanijele vatreni udar na mjestima okupljanja neprijateljskog OVT-a na područjima Nove Basana i Škripalija, protivnik je pretrpio značajne gubitke, ponovno raspoređuje dodatne snage za dopunu radne snage i oprema”, navodi se i dodaje da se grupiranje odbrambenih snaga nastavljaju provoditi operacije u smjerovima juga, istoka i sjevera.

Ukrajinske vlasti predočavaju da je tokom neprijateljstva, grad Chuhuiv oslobođeni da ruske snage napreduju na području grada Irpina, sa tenkovskim i motoriziranim pješadijskim jedinicama.

“Okupatori su pretrpjeli teške gubitke u kadru i opremi. Neutralisani su potpukovnik Dmitrij Safronov, komandant 61. odvojene brigade marinaca Ruskih oružanih snaga, i potpukovnik Denis Glebov, zamjenik komandanta 11. odvojene vazduhoplovne napadačke brigade”, tvrdi ukrajinska strana.

Ostaci oborenog ruskog Suhoja-24

Od 24. februraa do danas, prema objavi ukrajinskih vlasti, stradalo je više od 11.000 pripadnika oružanih snaga na strani Rusije, uništeno je 285 tenkova, 985 oklonpih borbenih vozila, 109 artiljerijskih oruđa, 50 višecjevnoh bacača raketa (MLRS), 21 PVO sistem, 44 ratna aviona, 48 helikoptera, 4 bespilotne letjelice (UAV), 447 vozila, 60 cisterni i dva laka glisera.

Ruske vlasti ne saopštavaju podatke o gubicima svoje i neprijateljske strane.

Izvor: https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua

Povezane vijesti

%d bloggers like this: