Aktuelno Društvo Novi Pazar

Islamska zajednica Srbije (IZS): Nipošto i nikome nećemo dozvoliti da spriječi projekat izgradnje Islamskog centra

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS) je saopštio da je jutros oko 7:30 sati postavljena barikada na putu prema započetoj izgradnji Islamskog centra u Novom Pazaru kod Velikog groblja, čime su, kako je navedeno, blokirani dalji radovi na izgradnji koje sprovodi Islamska zajednica Srbije, kao tradicionalna vjerska zajednica muslimana u Srbiji sa punim pravnim subjektivitetom i historijskim kontinuitetom više od 150 godina.

“Grupa ljudi postavila je fizičku prepreku na putu koji vodi ka placu na kojem su Islamska zajednica Srbije i Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, kao jedini vlasnici parcele, započeli izgradnju islamskog centra u Novom Pazaru. Ispostavilo se da se radi o naoružanoj grupi ljudi, simpatizera i članova SPP-a, s kojima je, na žalost, bio prisutan i jedan broj naših kolega imama koji pripadaju drugoj Islamskoj zajednici”, navodi se iz Islamske zajednica Srbije i dodaje da je o ovom događaju obavijestila sve nadležne državne organe, te da očekuju brzu reakciju u skladu sa zakonom.

“Smatramo da je to jedini put kojim se mogu spriječiti mogući problemi s fatalnim ishodima”, ukazuju iz Rijaseta Islamske zajednice Srbije.

U saoptenju se izražava uvjerenje da “pokušaj sprječavanja izgradnje Islamskog centra, pod navodnim izgovorom „čuvanja“ vakufske imovine ima za cilj da ponovo, nakon teško uspostavljenog mira među vjernicima, bude novi povod za sukobe”.

“Takvo stanje može biti samo na štetu vjernika, ali i svih građana Novog Pazara. Podsjećamo da je muslimansko groblje preko kojeg postoji put već duži niz godina, koji je od jutros fizički blokiran, vakuf svih muslimana, a ne privatno vlasništvo bilo kojega pojedinca ili organizacije”, ocjenjuje se u saopštenju.

Naglašavaju da je izgradnja Islamskog centra na ovoj lokaciji od izuzetnog značaja za sve stanovnike Novog Pazara, a posebno stanovnike ovog dijela grada, i da Islamska zajednica Srbije neće nipošto i nikome dozvoliti da spriječi projekat izgradnje Islamskog centra.

“S obzirom na to da smo ranijih godina imali priliku da se uvjerimo u pogubne posljedice međumuslimanskih sukoba, očekujemo od svih vjernika, ali i od svih državnih organa da isključivo djeluju u skladu sa zakonom, a nipošto da se ne dozvoli samovlašće i radikalizacija od strane spomenute grupacije”, poručili su iz Mešihata IZ-e Sandžaka, Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS).

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: