19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Ispovjest Nedžiba Bihorca: Majku su mi liječili skroz pogrešno, mogu još mene da uzmu

Otac i sin, Ahmo i Nedžib Bihorac iz novopazarskog naselja Mur prisustvovali su protestu građana ispred uprave Opšte bolnice Novi Pazar, tražeći odgovornost nadležnih zbog dešavanja u toj zdravstvenoj ustanovi.

Nedžib, sin Zinete Bihorac koja je preminula u OB Novi Pazar 12. jula, smatra da su njegovu majku “liječili skroz pogrešno” i traži odgovornost nadležnih u toj zdravstvenoj ustanovi.

Pitaju, ako njegovoj majki nije utvrđeno da je bolovala od COVID-19, zbog čega mu nije dozvoljeno da je sahrani po islamskim propisima?

Prema njegovim riječima smrtovnu listu iz OB Novi Pazar je uspio da dobije 30. jula, 18 dana nakon smrti majke.

“U bolnicu je primljena 7. jula.Imala je osnovnu bolest karcinom grlića materice, bila je na insulinu, primala je terapiju. Od utorka, kada sam je ostavio, do nedjelje, kada su mi javili da je umrla i da je prepoznam u patologiji, niko živ mi se nije javio na telefon. U subotu veče mi se prvi put javila neka doktorka Zemira ili Zerina. Ispričao sam joj za terapiju i obećala mi je da će sutra ujutru na konzilujumu ljekara da insistira da je pogleda neurolog. Sutra u 12 sati počinju informacije i sestra mi je na vrlo drzak način saopštila da mi je majka umrla, da je preminula u 11 sati. Kada sam sišao u patologiju da je prepoznam, nakon što su mi jedva dozvolili, dodirnio sam je po čelu, bila je hladna kao led. To mi je bilo najteže, niko me nije saslušao”, rekao je on.

Bihorac, pokazujući ljekarsku dokumentaciju, tvrdi da njegova majka nije imala gušenje i kašalj već da je, kako kaže, nakon što je imala moždani udar, doveo u bolnicu (za to postoji svjedok iz Hitne službe, medicinski radnik koji joj je priključio infuziju). Takođe navodi da je s tim slučajem bio upoznat zamjenik vd direktora OB Novi Pazar dr. Mirsad Đerlek.

“Isti taj (Mirsad) Đerlek mi je rekao ‘ovo je žena za neurologa’. Kaže, ‘povedi je gore, neko će je pregledat od neurologa’. Niko! U otpusnoj listi piše da je umrla u 11.00 sati, u 12.20 sam ja bio na patologiji. Kad sam je takao bila je kao led. Zar može u toj hladnoj sobi za sat vremena tako da se ohladi”, upitao je Bihorac u video obraćanju na društvenim mrežama.

On je na ove navode pozvao sve odgovorne i policiju na suočavanje.

“Uzeli su pola mene, mogu još mene da uzmu. Imam sve dokumentovano”, kazao je Nedžib za SNews, dodajući da je spreman da ove činjenice predoči istražnim organima ali i da nema povjerenja u pravosudne isntitucije ove države, kao i da će pravdu tražiti na nekim drugim sudovima.

On je, uz tvrdnju da nije uzeo svu medicinku dokumentaci predatu prilikom prijema njegove majke u bolnucu, novinaru SNews-a pokazao Smrtovnu listu za Zinetu Bihorac u kojoj piše da je osnovni uzrok hospitalizacije zapaljenje pluća (J189), a osnovni uzrok smrti COVID-19 (U072), virus nije identifikovan.

Međunarodna klasifikacija bolesti (MKB-10) kaže da je U07.2 je Klinički i epidemiološki dijagnostikovan COVID-19; Vjerovatna infekcija virusom COVID-19; Sumnja se na COVID-19.

SNews je u vezi ovog slučaja, uz navode Nedžiba Bihorca, e-mailom uputio zahtjev OB Novi Pazar da iznese stav. Do momenta objave ovog teksat iz OB Novi Pazar nije stigao nikakav odgovor.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: