26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

U subotu na Pešteru združena taktička vježba sa bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020“

Vojska Srbije će u subotu, 10. oktobra, na Privremenom poligonu „Pešter“  izvesti Združenu taktičku vježbu sa bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020“.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su u utorak uvježbavanju jedinica Vojske Srbije za izvođenje, objavljeno je na sajtu srbijanskog ministarstva odbrane.

Ministar Vulin je izjavio da sve predviđene radnje idu svojim tokom i sve se odvija onako kako treba da se odvija.

“Ono što je najvažnije – svi ljudi su zdravi, motivisani su, daju sve od sebe i trude se da Združena taktička vježba sa bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020“ bude impresivna, velika, da bude baš onakva kakva i jeste naša vojska” naglasio je Vulin.

Zamjenik rukovodioca vježbe za Kopnenu vojsku brigadni general Željko Kuzmanović rekao je da se jedinice Ratnog vazduhoplovstva i PVO i Kopnene vojske zajednički pripremaju za predstojeću vježbu i da su realizovale i izvele sva pripremna gađanja i pripremne aktivnosti te da su pripremljene došle na Privremeni poligon „Pešter“.

“Prethodnih dana organizovali smo život i rad na logorskoj prostoriji i realizovali individualna i zajednička uvježbavanja s ciljem postizanja što boljih rezultata na predstojećoj vježbi. Pripadnici oba vida Vojske Srbije pokazali su izuzetnu motivisanost za realizaciju te aktivnosti, a kroz motivaciju pokazali su i visoku stručnost i osposobljenost za realizaciju predstojećih zadataka i za rukovanje i upravljanje složenim borbenim sistemima”, rekao je general Kuzmanović.

On je dodao da su na poligonu i pripadnici 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade koji su takođe „prikazali visok stepen stručnosti i osposobljenosti za izvršenje zadataka“.

Vježbu „Sadejstvo 2020“ izvode jedinice Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, borbena grupa iz sastava Kopnene vojske i jedinice za specijalne operacije.

Cilj vježbe jeste prikaz obučenosti komandi i jedinica Vojske Srbije u rešavanju taktičkih i vatrenih zadataka tokom izvođenja združene operacije, sa težištem na vazduhoplovnoj vatrenoj podršci snaga Kopnene vojske.

Na vježbi je angažovano oko 3.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oko 150 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i više od 40 vazduhoplova.

Uvežbavanju pripadnika Vojske Srbije su prisustvovali pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković, zamjenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, zamjenik komandanta RV i PVO brigadni general Željko Bilić i komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva brigadni general Tiosav Janković.

Privremeni vojni poligon “Pešter” korišten je za vojne vježbe još u periodu JNA i nalazi se kod Karajukića bunara na području opštine Sjenica.

Izvor,  foto/video: mod.gov.rs

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: