19 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Novi Pazar Politika Srbija

Ispunjeni svi uslovi za otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru

Ministar vanjskih poslova Republike Srbije Nikola Selaković i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković takom susreta u Antaliji su se usaglasili da je otvaranje konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, za koje su ispunjeni svi uslovi, dobar znak za unaprjeđenje odnosa dvije zemlje. 

Srbijanski ministar Selaković je naveo da bi ovo pitanje trebalo biti uskoro riješeno, saopćilo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Također, kako se navodi, s ciljem razvijanja odnosa između dvije zemlje i rješavanja otvorenih pitanja, najavljena je mogućnost održavanja zajedničke sjednice Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Ministri dvije susjedne države su na početku razgovora razmijenili informacije o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Srbiji u borbi protiv pandemije COVID-19, te o posljedicama pandemije u zdravstvenim sistemima i ekonomiji.

Turković i Selaković su se usaglasili da je važno unapređivati ekonomsku saradnju dvije zemlje, ali i cijelog regiona, kako bi se otvorile mogućnosti zajedničkog nastupa na drugim tržištima u svijetu. Ministrica Turković je istakla da je jačanje regionalne saradnje strateško opredjeljenje Bosne i Hercegovine, koje u budućnosti može doprinijeti napretku svih zemalja u regionu i poboljšanju životnog standarda građana.

Turković je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova BiH, također naglasila da se kroz otvorene razgovore, poput ovog u Antaliji, mogu rješavati otvorena pitanja između dvije zemlje. U tom kontekstu, na sastanku je istaknuto je da potrebno intenzivirati aktivnosti u rješavanju otvorenih pitanja poput međudržavne granice, naknade za potopljeno zemljište, sukcesije i drugih.

Selaković je, tokom susreta koji je upriličen u Antaliji, na marginama neformalnog sastanka ministara inostranih poslova učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSuJIE), konstatovao da bi se zajedničkim ekonomskim razvojem relaksiralo i rješavanje političkih pitanja u regionu, objavljeno je na oficijelnom sajtu Ministarstva spoljnjih poslova Republike Srbije.

“Srbija je, kao potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma zainteresovana za jačanje mira i stabilnosti u regionu i ekonomskog razvoja ovog dela Evrope”, rekao je Selaković, prenosi se u saopštenju i dodaje da su sagovornici konstatovali da se mora pronaći snage za prevazilaženje nesuglasica iz prošlosti i veću okrenutost budućnosti, kao i intenzivniju saradnju i zajednički nastup na trećim tržištima.

“Ministar Selaković je izrazio nadu da će inicijativa „mini-Šengen” uskoro profunkionisati u punom formatu.Na sastanku je bilo reči i o otvaranju Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, a ministri Selaković i Turković razmjenili su pozive za zvanične pojsete u narednom periodu”, zaključuje se u saopštenju.

Na marginama neformalnog sastanka ministara inostranih poslova učesnici Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSuJIE-SEECP) u Antaliji, održa ie trilateralni sastanak šefov diplomatije Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine,  Mevluta Cavusoglua, Nikole Selakovića i Bisere Turković.

– Prvo diplomatsko predstaništvo u Sandžaku

Dogovor između dvije zemlje o otvaranju bosanskog konzulata u Novom Pazaru postignut je u junu ove godine. Srbija ima konzulate u Mostaru, Banjaluci, Drvaru.

Podsjećamo da je predsjedništvo BiH donijelo 19. juna 2019. godine odluku o pokretanju postupka za otvaranje generalnih konzulata BiH u Novom Pazaru i u Rijeci.

Kako je tada saopšteno iz Predsjedništva BiH donesena je odluka o pokretanju postupka za otvaranje Generalnog konzulata BiH u Srbiji, sa generalnim konzulom na čelu, sa sjedištem u Novom Pazaru i konzularnim područjem koje obuhvata teritoriju opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru bio bi prvo diplomatsko predstavništvo jedne zemlje u najvećem sandžačkom gradu i u Srbiji.

Otvaranje svog konzulata najavila je još 2016. godine Republika Turska, a to je tokom posjete Srbiji potvrdio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: