26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Dodjeljene plakete za poseban doprinos u Novom Pazaru

Skupština Novog Pazara je u čast proslave 560. rođendana Grada održala svečanu skupštinu i na prijedlog Gradonačelnika Nihata Biševca donijela odluku o ovogodišnjim dobitnicima Povelje grada.

„Pandemija je promjenila čitav svijet i zato ovaj rođendan grada dočekujemo u drugačijim okolnostima. Prethodna godina je iznjedrila mnoge heroje kojima se ovaj grad nikada ne može odužiti“, kazao je gradonačelnik Biševac prilikom obrazlaganja svojih prijedloga.

Za izuzetan doprinos u borbi protiv korone povelje će biti uručene Kliničkom centru Sarajevo i Vojnomedicinskoj akademiji Beograd, te kliničkim centrima Kragujevca i Tuzle.

Za iskazanu humanost u borbi protiv Covida 19 plaketom grada odlikovana je i anesteziolog Zdravstvenog centra „Studenica“ iz Kraljeva, dr Tatjana Petrović.

Pored priznanja zaslužnima za borbu protiv korone, priznanje za izuzetan doprinos razvoju novinarstva u Novom Pazaru pripalo je Ramizu Etemoviću, dok će policijski službenik Ivan Milojević biti odlikovan plaketom za iskazanu humanost i hrabrost.

Za izuzetne doprinose u umetničkom stvaralaštvu, kao i očuvanju tradicije plakete će biti dodjeljene Šabanu Šarenkapiću i Asimu Nikšiću, a Emira Dubarić dobiće priznanje za izuzetan doprinos u obrazovanju.

Posthumno priznanja su dodeljenja Dragici Premović Aleksić i Ešrefu Džanefendiću za izuzetan doprinos očuvanju kulturno historijskog nasleđa, odnosno doprinosu umetnosti i kulturi.

Biševac je rekao da će Grad Novi Pazar dodjeliti novčani iznos od 10 hiljada dinara svim zdravstvenim radnicima i tehničkom osoblju Opšte bolnice, Doma zdravlja, Zavodu za javno zdravlje, Novopazarski banje i Gerontološkom centru, koji su radili u kovid sistemu u protekloj godini.

Također, u znak velike zahvalnosti koju grad duguje dijaspori pokrenuta je inicijativa da Žitni trg ubuduće nosi ime sandžačke dijaspore.

Foto:Grad Novi Pazar

Povezane vijesti

%d bloggers like this: