4 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Prijepolje Zdravlje

U Prijepolju uvedena vanredna situacija

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Prijepolju, predsjednik opštine Vladimir Babić, je na prijedlog Štaba za vanredne situacije, donio odluku da se u Prijepolju uvede vanredna situacija, koja podrazumijeva preduzimanje posebnih mjera za sprječavanje širenja virusa korona.

Epidemiološka situacija na području opštine Prijepolje izuzetno je loša. U poslednjih pet dana urađeno je više od 300 prvih pregleda, kojima je kod 100 pacijenata potvrđeno prisustvo virusa. Među zaraženima, nalazi se i značajan broj zdravstvenih radnika.

Prema riječima zamjenika predsjednika opštine Esada Hodžića donijeta je i odluka da se u Opštoj bolnici i Domu zdravlja poboljša rad kovid ambulanti kroz bolju organizaciju prijema pacijenata i kako bi se pregledi ubrzali.

„Građani će tokom predstojećih hladnijih dana biti bolje zbrinuti u kovid čekaonici koja će biti uspostavljena u okviru Doma zdravlja”, kazao je Hodžić.

On je istakao da je takođe donijeta odluka o pojačanom inspekcijskom nadzoru privrednih i ugostiteljskih objekata, javnog prevoza i svih ustanova u opštini Prijepolje.

„Poštujući struku i ceneći ozbiljnost situacije a opet želeći da pomognemo zdravstvenom sistemu koji nije u najzavidnijoj situaciji, jer iz dana u dan imamo povećanje broja zaraženih, takođe veliki je pritisak na kovid bolnicu u Užicu, doneli smo odluku da se radno vreme ugostiteljskih objekata skrati do 21 sat, ali i da se zabrani okupljanje na otvorenom i zatvorenom prostoru veće od onoga što je propisao republuički Кrizni štab”, kazao je Hodžić.

On je apelovao na sve sugrađane da ozbiljno shvate situaciju jer iz dana u dan rapidno raste broj zaraženih, a da svi privredni subjekti organizuju svoju djelatnost na način koji obezbeđuje očuvanje zdravlja zaposlenih.

„Na osnovu analize, određeno je 35 subjekata u kojima će se vršiti kontrola, a to su pre svega privredni subjekti sa velikim brojem zaposlenih i oni kojima delatnost ne dozvoljava mogućnost većeg rastojanja”, kazao je zamenik predsednika opštine .

Ono što ohrabruje, kazao je Hodžić, jeste podatak da za sada nema inficirane djece školskog i predškolskog uzrasta.

Olivera Rovčanin, zamenica direktora Doma zdravlja u Prijepolju kazala je da je porast broja oboljelih u opštini Prijepolje evidentan.

„Taj porast se odrazio i na broj pregleda u našoj kovid ambulanti pri Domu zdravlja i kreće se i do 70 dnevno, međutim, posljednjih dana nešto manje, negdje oko 60, to je negdje ukupan broj, dok je prvih javljanja u kovid ambulante u prosjeku, posljednjih nekoliko dana i kreće se oko 30, 34″, kazala je Rovčanin.

Prema njenim riječima prvi pregledi su jako važni gdje pacijenti sa ranim simptomima, odnosno sumnjama na kovod 19 dolaze u kovid ambulante, i to su potencijalni novooboljeli.

Ona je istakla da je data i podrška iz Zdravstvenog centra Užice ukoliko se ukaže potreba za povećanjem broja medicinskog osoblja.

Izvor: PP media

Povezane vijesti

%d bloggers like this: