16 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Srbija Turska

Iz Istanbula doputovali studenti

Grupa sandžačkih studenata koja studira na turskim univerzitetima stigla je danas na beogradski aerodrom Nikola Tesla i nakon obaveznih ljekarskih pregleda uputit će se put Sandžaka, saopštilo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Kako se navodi veliki broj studenata iz Sandžaka koji su trenutno na studijama u Republici Turskoj u prethodnih nekoliko dana obratili su se Bošnjačkom nacionalnom vijeću sa molbama da se što prije vrate u Sandžak.

“Imajući u vidu da je Vlada Republike Srbije za danas organizovala evakuacioni i humanitarni let sa turskom medicinskom pomoći iz Istanbula, Bošnjačko nacionalno vijeće je uložilo sve napore da se na tom letu nađu i studenti koji su trenutno na studijama u Istanbulu, Ankari, Izmiru i drugim univerzitetskim centrima. Bošnjačko nacionalno je intenzivno radilo na vraćanju ovih studenata, sa nadležnim državnim organima, ali i obezbjeđivanju prevoza do Novog Pazara kao i potrebnih dozvola za kretanje, kako roditelji ne bi bili izloženi dodatnim komplikacijama pojedinačnih putovanja do Beograda”, navodi se iz BNV-a i dodaje da je za sve studente koji nisu iz Novog Pazara obezbijedilo smještaj kako bi sutra, kada policijski sat nije na snazi, roditelji mogli nesmetano doći po svoju djecu.

Pored sandžačkih studenata, na letu iz Istanbula su bili i studenti iz Preševske doline, a Albansko nacionalno vijeće je također uložilo sve napore kako bi ti studenti bili vraćeni kući. Studenti iz Preševske doline koji studiraju na turskim univerzitetima su već na putu ka gradovima Preševske doline.

Bošnjačko nacionalno vijeće je u današnjem saopštenju izrazilo abrinutost globalnom pandemijom novog koronavirusa i čini sve što je u njegovoj moći da se pridruži borbi protiv ove globalne prijetnje.

Vijeće je nedavno pozvalo Bošnjake i ostale građane Sandžaka da strogo slijede uputstva zdravstvenih vlasti u vezi sa izbijanjem virusa COVID-19, a našim građanima koji su inostranstvu pružalo je pomoć pri povratku u zemlju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: