28 Aprila, 2024
Društvo Globus Kultura Turska Zanimljivosti

Iz Osmanskog arhiva: Sandžak Hajredin paše Barbarose i “Sulejmanov pečat”

Kada bi neprijatelj ugledao brod i sandžak-zastavu osmanskog moreplovca Hajredin paše Barbarose (1466-1546) okrenio bi se i otišao u suprotnom smjeru, navode historijski izvori. Ovdašnjoj javnosti je malo poznata simbolika na toj zastavi. Imala je “Sulejmanov pečat” ili Davidovu zvijezdu koju danas vidimo na zastavi Izraela.

Na vrhu bajraka je levha – baner na kom je napisan dio iz 13. ajeta sure Saf (Es-Saff), koji je 61. sura Časnog Kur’ana i sastoji se od 14 ajeta. U prijevodu: “Pomoć je od Allaha i pobjeda je blizu. Obraduj vjernike, kapetane Derya”.

Na bajraku Hajrettin Paše Barbarose ispisana su imena četverice pravednih i velikih halifa. U četiri polumjeseca napisana su imena Hz Ebu Bekra, Hz. Omera, Hz. Osmana i Hzç Alije.

Također na ovom zelenom bajraku, u sredini, je mač sa dvije oštrice, poznatiji kao “Zulfikar”.

U donjoj sredini zastave nalazi se poznati pečat poslanika Suluemana, koji se naziva i Davu (i)dova zvijezda. Sastoji od dva isprepletena trougla.

Poslanik Davud i Sulejman sallallahu alejhi ve sellem su Allahovi poslanici i stoga su muslimani.

Ova šestokraka zvijezda je također islamski simbol i muslimani su je u prošlosti naširoko koristili.

Bijela ruka na Hajredin-pašinom bajraku je “Pence-i Al-i Âba” i odnosi se na Ehli Bejt – porodicu poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu kćerku Hazreti Fatimu, njegovog zeta Hazreti Alija i njegove unuke hazreti Hasana i hazreti Huseina. Ova bijela ruka na sandžaku znači ljubav i odanost Ehli Bejtu.

Priređivač ovog dijela zanimljive histrorije Omer Tuncyurek iz Osmanskog arhiva napomenuo je da “svi misle da je Davidova zvijezda zastava Izraela”.

“Mi je koristimo na zastavama u džamijama vijekovima. Izrael ju je koristio 1948. godine, čuvajmo je”, poručio je on.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: