17 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Regija

Izbori na Kosovu: Pokret Samoopredjeljenje apsolutni pobjednik, Srpska lista ostala bez uticaja

Pokret Samoopredjeljenje Albina Kurtija ubjedljivi je pobjednik na juče održanim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu. Srpska lista i dalje jaka ali bez utiaja na parlamentarnu većinu.

Na osnovu 97,49 posto prebrojanih glasova, sa 372.156 ili 48,15 procenata osvojenih glasova ova stranka je postigla najbolji rezultat od kad se sprovodi izborni proces u Republici Kosovi. Sa poslanicima iz manjinskih zajednic će moći da formira vladu.

Prema ovim rezultatima, stranka Albina Kurtija je osvojila 150.000 glasova više nego na izborima 2019. godine. Slijede PDK, DSK, AAK i Srpska lista.

Analitičari su za RTK2 ocjenili da na Kosovu postoji demokratska svijest te da je jedino iznenađenje ovih izbora broj mandata koje je osvojilo Samoopredjeljenje.

Prema riječima Ognjena Gogića Srpska liste u parlamentu će biti prilično jaka, kao što je i bila, ali njihova pozicija u Vladi neće biti kao što je bila u prethodnoj.

“Srpska lista neće biti porebna da se formira većina. Ona će dati ministre, što je ustavna obaveza, ali neće imati koalicioni udio koji je imala u prethodnoj Vladi”, kazao je  Gogić za RTK2.

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti, Foto: https://twitter.com/albinkurti

Agencija Anadolija podsjeća da Albin Kurti nije mogao da bude kandidat za poslanika, jer mu pravosnažna presuda za bacanje suzavca u skupštinskoj sali ističe u septembru ove godine.

Ustavni sud Kosova je proglasivši decembra 2020. neustvnim izbor Vlade dosadašnjeg premijera Avdullaha Hotija zbog neustavnog glasa poslanika Etema Arifija osuđenog na 1,3 godine zatvora, precizirao da kandidat za poslanika ne može biti lice koje je tokom posljednje tri godine pravosnažno osuđivano.

“To nije prepreka da Kurti u Skupštini Kosova bude izabran za premijera, ali ostale partije mogu tražiti kasnije od Ustavnog suda da ispita da li Kurti sa pravosnažnom presudom može biti premijer. Izborni materijal sa celog Kosova pristiže u Centar za brojanje i rezultate. U tom centru će se obaviti i brojanje uslovnih glasova i glasova iz inostranstva pristiglih putem pošte. Na ovim izborima je rekordan broj glasača iz dijaspore. Prijavilo ih se nešto više od 100 hiljada”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako se podsjeća nakon potvrđivanja konačnih rezultata od CIK-a, prema Ustavu Kosova, predsjednik Kosova dužan je da nakon konsultacija sa političkim partijama ili koalicijama, koje su dobile neophodnu većinu za formiranje Vlade, predloži Skupštini kandidata za premijera.

Predloženi kandidat za premijera u roku od 15 dana mora da zatraži od Skupštine glasanje o izboru nove Vlade. Za izbor Vlade potrebna je prosta većina glasova, što je 61 od 120 poslaničkih glasova.

Ustav Republike Kosovo nalaže da ukoliko sastav predložene Vlade ne dobije neophodnu većinu, predsjednik Kosova, u roku od deset dana imenuje nekog drugog kandidata, na osnovu iste procedure. Ukoliko se Vlada ne izabere ni drugi put, onda predsjednik Kosova raspisuje izbore, koji se trebaju održati u roku od četrdeset (40) dana od dana objavljivanja istih.

Na izbornoj listi Pokreta “Samoopredeljenja” je i Vjosa Osmani, aktuelna vršiteljka dužnosti predsjednice Kosova.

Prema Ustavu Kosova Osmani dužnost kosovskog predsjednika može da vrši najviše šest meseci. Prema tim pravilima Skupština Kosova do 5. maja bi trebala izabrati i novog kosovskog predsjednika.

Taj izbor se vidi kao nova moguća politička kriza za Kosovo, jer je za izbor predsjednika potreban kvorum od 80 poslanika. Pokret “Samoopredjeljenje” taj kvorum ne može samostalno da obezbjediti, ali računa da će ostale partije podržati njihovog kandidata jer bi u suprotnom Kosovo ponovo moralo na izbore.

Drugo mjesto na nedeljnim izborima osvojila je Demokratska partija Kosova (PDK) sa 17,27 posto, dok je Demokratski savez Kosova (LDK) treći sa 13,12 posto glasova.

Alijansa za budućnost Kosova (AAK) je osvojio 7,41 posto, dok Nisma sa 2,58 posto glasova nije prešla izborni prag od 5 posto za ulazak u Skupštinu Kosova.

Manjinske zajednice imaju 20 rezevisanih mjesta od ukupno 120 poslaničkih mjesta u Skupštini Kosova.

Srpska lista, koju podržava zvanični Beograd, osvojila je 5,46 posto glasova i pripašće joj svih 10 mjesta rezervisanih za srpsku zajednicu.

Za ostale zajednice rezervisano je 10 posalničkih mesta: tri za Bošnjake, dva za Turke, četiri za Rome, Egipćane i Aškalije, te jedno za Gorance.

Izvor: RTK2, AA, SNews

Foto: https://twitter.com/albinkurti

Povezane vijesti

%d bloggers like this: