Aktuelno Društvo Srbija

Izdavanje dozvola za kretane tokom policijskog sata, građani da se obrate lokalnoj samoupravi

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, po ovlašćenju predsjednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, tokom vanrednog stanja, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova kontrolisaće i vršiće izdavanje dozvola za kretanje u vrijeme policijskog sata.

Građani kojima je potrebna dozvola za kretanje u vrijeme policijskog sata, za rješavanje ovog problema potrebno je da se zahtjevom obrate lokalnoj samoupravi, dostave potrebna dokumenta koja potvrđuju razlog za izdavanje ove dozvole.

“Jedinica lokalne samouprave je dužna da nakon provjere dostavlja zahtjeve Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje će nakon provjere dostavljati Ministarstvu unutrašnjih poslova radi izdavanja dozvole”, saopštilo je Ministarstvo za rad.

Kako se ističe jedinice lokalne samouprave su u obavezi da formalno podnesu obrazložene zahtjeve za obradu i navedu ako postoji sudska presuda.

Na ovaj način će jedinice lokalne samouprave, u saradnji sa drugim organima lokalne samouprave i udruženjima građana registrovanim na njihovim teritorijama, pribaviti i dostaviti u Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podatke o osobama koje pružaju usluge pomoći u kući (usluga socijalne zaštite, ali i direktno ugovorena pomoć između dve osobe) i usluga socijalne zaštite personalni asistent.

Takođe, jedinice lokalne samouprave, u saradnji sa centrima za socijalni rad sa iste teritorije, u obavezi su da, u slučaju prijema zahtjeva, obrade i podatke o roditeljima koji konačnom sudskom presudom regulišu viđenje djeteta (preuzimanje i vraćanje deteta od jednog roditelja) u smislu: policijski čas, i treba im dozvola da dijete preuzme i/ili vrati u terminu određenom sudskom presudom.

Gradonačelnici odnosno predsjednici opština odgovorni su za opravdanost potrebe za uslugom odnosno dozvole za kretanje roditelju koji preuzima i/ili vraća dijete u vrijeme policijskog sata i istinitost dostavljenih podataka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: