16 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Kultura

Izložba “Bosanski jezik kroz historiju” u centru Novog Pazara

Na šetalištu u Novom Pazaru danas je otorena izložba “Bosanski jezik kroz historiju”. Na dvadesetak panela ilustracijama je predstavljen je historijski razvoj bosanskog jezika, a ista izložba biće postavljena i u sali Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Izložba je dio programa kojim se, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), obilježavaju Dani samoopredjeljenja– dani od posebnog značaja za Bošnjake, u čast referenduma građana Sandžaka održanog 25-27. oktobra 1991. godine.

Jedan od autora izložbe i predsjednik Bošnjačkog prosvjetnog savjeta, Sead Šemsović je kazo da se na ovoj izložbi mogu saznati temeljne informacije za razumjevanje histroijskog razvoja materneg jezika Bošnjaka, te da ova izložba ima cilj da u kontinuitetu podsjeća Bošnjake šta je to sadržaj njihovog maternjeg jezika.

“Izložba sadrži temeljne značajke bosansko-jezičkog identiteta i bošnjačkog nacionalnog identiteta Svaki pojednac mora posjedovati osnovna znanja ii osnovne informacije o svojoj etničkoj grupacji kojoj pripada i o svojem maternjem jezika. Kao što poznajemo najznačajnije kulturno-historijske spomenike Srbije i srpskog naroda na isti takav način trebamo izbalansirati svoje znanje i uvesti znanja iz oblasti onog što je bošnjački, književni i jezički entitet. Da bi smo izbalansiralisva ta naša identitarna znanja, da bi smo izbalansirali svoj identitet na prostoru Sandžaka sa onim identitetom koji podrazumjeva da su Bošnjaci jedan narod, gdje god da žive, i oni koji žive u Bosni i Hercegovini, i oni koji žive u Sandžaku, Kanadi, Novom Zelandu, podrazumjeva da znamo što više informacija o samima sebi”, poručio je Šemsović.

Predočio je da ova izložba služi prolaznicima, Bošnjacima i svima kako bi se što bolje upoznavali, znali jedni o drugima i šta je to specifičnost bošnjačkog jezičkog i kulturnog identiteta.

Potpredsjednik BNV-a Fuad Baćićanin je kazao da je asimilacija Bošnjaka i zabrana upotrebe naziva Bošnjaka, svega onoga što jedan narod čini narodom, trajala dugo.

Baćičanin je u obraćanju izrazio očekivanje da, kako je rekao, deasimilacija Bošnjaka neće toliko dugo trajati, te ocjenio da su aktivnosti BNV-a do sada bile na identitetskom planu.

“Sada možemo slobodno da kažemo da smo Bošnjaci, slobodno možemo da kažemo da govorimo bosanskim jezikom i da budemo ono što jesmo. Radili smo kako vratili svoj bošnjački nacionalni, sandžački identitet i islamski, vjerski identitet. Na tome BNV intezivno radii rezultati su više nego ogromni”, rekao je on, podsjetivši da je BNV stalno nalazilo na prepreke od držanih režima i nekih bošnjačkih predsatvnika, ali da je uprkos velikom otporu BNV uspjelo da završi ciklus obrazovanja od predškolskog do kraja srednjoškolskog, na bosanskom jeziku.

Podvukao je da je vraćanjem bosanskog jezika Bošnjacima vraćena temeljna identitetska osnova.

“To je onaj jezik koji su govorili naši djedovi, kojim su pisali i govorili najznačajnija djela. čije dijelove možete vidjeti ovdje na izložbi, raznim pismima bosanskog jezika, pisali su i govorili naši preci i veliki naučnici. Bosanski jezik je bio jezik kojim se ovdje govorilo i govoriće ”, poručio je zvaničnik BNV-a.

Izložba priređena uz saradnju s Centom za dijasporu “Mreža u Sarajevu” će biti postavljena u narednoh 20 dana. Nakon Travnika, Mostra, Jajca , Sarajeva i drugih gradova, ovo je deseto prikazivanje postavke” “Bosanski jezik kroz historiju”, kako bi se predstavio važnost bosanskog jezika kroz historiju.

U okviru Dana samopredjeljenja BNV od 24. oktobra do 1. novembra sprovodi niz aktivnosti.

BNV je ranije proglasio dane od 25. do 27. oktobra za Dane samoopredjeljenja u čast referenduma građana Sandžaka za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika održanog 1991. godine, a dane 26. i 27. oktobar za Dane od posebnog značaja za Bošnjake.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: