19 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Nauka i tehnologija Novi Pazar Sandžak Zanimljivosti

Pomračilo se Sunce (FOTO)

Djelimično pomračenje Sunca danas je moglo da se posmatra iz većeg dijela Evrope sjeveroistočne Afrike i centralne Azije. Posmatrano je i u Sandžaku.

Astronomsko društvo “Ruđer Bošković” iz Beograda je saopštilo da je 25. oktobra 2022. mogao da se posmatra cijeli tok djelimičnog pomračenja Sunca.

Pomračenje je bilo vidljivo i iz Novog Pazara, foto: Selma Birđozlić Ličina

Mjesec je kao “brži trkač” od Sunca na istok, dodirnuti severozapadni dio Sunčevog diska u 11:22, a napustiće njegov severoistočni dio u 13:38. U maksimumu Mjesec je pokrio 42 procenta Sunčevog prečnika, navedeno je iz astronomskog društva. koje je jedno od najstarijih na Balkanu i Evropi.

Ovo pomračenje je bilo vidljivo u Sandžaku, zemljama regiona, a najveći dio Sunčevog prečnika, preko 82 posto Mjesec je pokrio u Rusiji, u Istočnom Sibiru, sjeverno od Tjumena.

Ovu astronomsku pojavu je pratilo puno ljudi, a kada je vedro može se posmatrati kroz svećom dobro nagaravljeno staklo, kroz staklo maske za zavarivanje i astronomske filtere.

Dvije nedelje kasnije, 8. novembra slijedi i pomračenje Meseca, koje se neće videti iz naše zemlje. Ceo tok ove pojave će moći da posmatraju stanovnici tihookeanskih ostrva.

Postoji potpuno ili totalno, djelimično ili parcijalno i prstenasto pomračenje Sunca. Do pomračenja dolazi tako što Mjesec, kružeći oko Zemlje, povremeno može potpuno ili djelimično da zakloni Sunce.

Šta kaže islam o pomračenju Sunca?

Islam, kao i u svakoj drugoj situaciji na ovom svijetu daje jasan odgovor i propis. Za pomračenje Sunca i Mjeseca se klanja poseban namaz. O ovoj prirodnoj pojavi govori se u više vjerodostojnih hadisa.

Prenosi Aiša, radijallahu anha, i kaže: “Pomračilo se Sunce za vrijeme Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa je poslao ko će pozivati: ES-SALATU DŽAMIATUN, te je stao naprijed i klanjao dva rekjata sa četiri rukua i četiri sedžde.” Kaže Aiša: “Nikada nisam učinila duži ruku’ niti dužu sedždu od tih.” (Buharija i Muslim)

Prenosi se od Aiše, radijallahu anha, da je rekla: “Naglas je učio Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u namazu pomračenja Sunca.” (Buharija i Muslim).


Namaz prilikom pomračenja Sunca ili (pomračenje mjeseca) se klanja u džematu za imamom u džamiji, ne uči se ezan niti ikamet. Sastoji se od dva rekata. Na prvom se uči duže, zatim se učini ruku’ i na njemu se duže zadrži, potom se ispravi na kijamu i uči ponovo Fatiha i nešto iz Kur’ana, ali kraće nego na prvom kijamu, zatim se učini drugi put ruku’ i malo se duže na njemu zadrži, te se potom ispravlja i obavljaju dvije sedžde na kojima se zadržava, i to je opis prvog rekjata, a drugi je isti kao i ovaj, s tim što se na njemu kraće uči nego na prvom i manje zadržava na rukuu’ i sedždi nego na prvom. Na kraju se selamom završava ovaj namaz.

Namaz traje od početka pomračenja Sunca ili (pomračenje mjeseca), pa sve dok ova pojava u potpunosti ne prođe. Lijepo je nakon namaza uputiti nekoliko poučnih riječi prisutnima u kojima ih treba podsjetiti na Allahovu veličinu, tebareke ve teala, te na nužnost činjenja tevbe (pokajanja) i dobrih djela i klonjenja loših i pokuđenih.

“Treba ljude upozoriti na Sudnji dan i strahote polaganja računa na njemu pred Svevišnjim. Da Uzvišeni Allah, subahenehu ve teala, nagradi sve one koji ožive ovaj sunnet Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem”, stoji u islamskoj literaturi.

Izvor: AA, SNews

Foto: Selma Birđozlić Ličina

Povezane vijesti

%d bloggers like this: