28 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Izvještaj REM-a: Zukorlićevoj listi 3 sata i 17 minuta, za listu SDA Sandžaka 6 minuta i 24 sekunde

Lista Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića nalazi se u vrhu zastupljenosti na javnom medijskom servisu (RTS) ali i zbirnoj listi kod svih pružalaca medijskih usluga za predizborni program, pokazuje posljednji izvještaj Regulatornog tijela za elektronske medije (REM).

Kako je navedeno u izvještaju, 5. presjeku o nadzoru pružalaca tokom predizborne kampanje za republičke, pokrajinske i lokalne izbore u Srbiji, za period od 23. do 29. maja, najviše prostora, nakon analitičara, imala je lista Aleksandar Vučić-Za našu decu i to 10 sati, 35 minuta i 35 sekundi i Savez za Srbiju (SZS) 7 sati, 40 minuta i 33 sekunde.

Kada se uporede podaci koji se tiče stranaka i lista iz Sandžaka, odnosno kao manjinske liste Bošnjaka koje učestvuju na palamentarnim izborima, a koje je proglasio RIK, pokazuju da je listi SPP-a, “Akademik Muamer Zukorlić-Samo pravo”, na elektronskim medijima sa nacionalnom frekvencijom bilo ustupljeno ukupno 3 sata, 17 minuta i tri sekunde, dok je lista SDA Sandžaka-dr. Sulejman Ugljanin imala 6 minuta i 24 sekunde.

Ukupno predizborno vrijeme na Javnom meidjskom servisu Srbije, RTS 1 programu, zastupljenosti učesnika predizborne kampanje pokazuje da je Zukorlićeva lista na drugoh poziciji po ukupno dobijenom vremenu. Lista “”Akademik Muamer Zukorlić-Samo pravo” je na RTS-1 imala šansu da se predstavi sa 41 minut i 40 sekundi (13,85 posto). Na RTS2 je Zukorlićeva lista takođe na drugoj poziciji po dobijenom vremenu. Na javnom servisu Radio-televizija Vojvodina (RTV1) Zukorlić je na četrvtoj pozici i, u ovom periodu, dobio je više prostora od liste Alekandra Vučića, Vojislava Šešelja i Ivice Dačića.

Za “SDA Sandžaka-dr. Sulejman Ugljanin” RTS 1 je ustupio 35 sekundi (0,19) posto, ili najmanje prostora u odnosu na ostale za liste koje je proglasio RIK.

Za razliku od SDA Sandžaka koja se u ovom vremenskom periodu ne spominje na toj privatnoj televizii, Zukorlićeva lista je dobila vrijeme da se predstavi i na TV N1 i TV Nova S.

SDA Sandžaka je osnovana 1990. godine i parlamentarna je stranka od osnivanja. Stranka pravde i pomirenja (SPP) osnovana je 2013. godine kao Bošnjačka demokrtaska zajednica (BDZ), registrovana je ka stranka bošnjačke nacionalne zajednice, parlamentarna je stranka, a naziv je promijenila krajem 2017. godine.

Sandžačka demokrataka partija (SDP), čiji je osnivač i dugogodišnji predsjednik bio Rasim Ljajić, je takođe registrovana kao manjinska stranka Bošnjaka, na predstojećim parlamentarnim izborima nastupa na listi “Aleksandar Vučić- Za našu decu” i ni na jednim parlamentarnim izborima do sada nije nastupila samostalno.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: