Aktuelno Crna Gora Društvo Sandžak

Zahtjev Vladi Crne Gore da otvori granice za građane sandžačkih opština

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić uputila je pismo predsjedniku Vlade Republike Crne Gore, gospodinu Dušku Markoviću, u kome je zatražila da se razmotri mogućnost dozvole prelaska granice za građane Srbije kojima je u pasošu naznačeno prebivalište u pograničnim opštinama, tačnije u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši,

„Bošnjaci koji žive u Srbiji pretežno naseljavaju sandžačke opštine koje se nalaze uz granicu sa Crnom Gorom i mnogo trpe zbog zatvorenih graničnih prelaza. Naime sa obe strane granice živi ogroman broj ljudi koji su rodbinski, poslovno, prijateljski i na svaki drugi način povezani i njihova međusobna komunikacija je do te mjere otežana da je potrebno čim prije otvoriti granične prelaze kako bi olakšali običnom narodu koji trpi zbog granica”, navedeno je u pismu predsjednice BNV-a.

U pismu koje je prosliježeno medijima se izražava poštovanje naodluku da Crna Gora granične prelaze držite zatvorenim za građane Srbije do sticanja epidemioloških uslova za njihovo ponovno otvaranje.

Crna Gora je od 1. juna Crna Gora otvorila sve putne granične prelaze prema susjednim državama koji su bili zatvoreni u okviru mjera protiv širenja koronavirusa, ali je državljanima Crne Gore i strancima sa stalnim ili privremenim boravkom koji ulaze u Crnu Goru iz država u kojima je potvrđrena stopa aktivnih slučajeva oboljelih od koronavirusa veća od 25 na 100.000 stanovnika (kao što je Srbija) određuje se mjera stavljanja u samoizolaciju ili karantin u trajanju od 14 dana. Licima kod kojih je PCR testiranjem na SARS-CoV-2 dobijen negativan rezultat testa na novi koronavirus, mjera samoizolacije i karantina ukida se nakon 14 dana.

Samoizolacija podrazumijeva boravak u porodičnom smještaju ili drugom objektu, uz praćenje zdravstvenog stanja ovog lica, kao i svih članova njegovog zajedničkog porodičnog domaćinstva od strane nadležne epidemiološke službe.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: