27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Jusufspahić i Bulić članovi Vladine Komisije za vjersku nastavu u školama

Vlada Srbije je na sjednici 27. jula donijela odluku o obrazovanju Komisije za vjersku nastavu u školama koja prati organizovanje i ostvarivanje vjerske nastave u školi, na period od šest godina.

Foto: Medija centar Beograd, arhiv

Za člana Komisije je ispred Islamske zajednice Srbije (IZS) imenovan muftija Muhamed ef. Jusufspahić, umjesto dosadašnjeg člana reisa Sead ef. Nasufovića.

Na listi od 13 članova ne navodi se ko zastupa Islamsku zajednicu u Srbiji (IZuS), ispred Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama, Ministarstva pravde imenovan je Ferid Bulić, doskorašnji funkcioner Stranke pravde i pomirenja (SPP).

Za članove Komisije imenovani su predstavnici svih crkava i vjerskih zajednica u Srbiji kao i predstavnici nadlžnih ministarstva pravde i prosvjete.

Komisija, kako piše u odluci, obavlja poslove koji se, naročito, odnose na usaglašavanje predloga programa vjerske nastave, udžbenike i druga nastavna sredstva, u skladu sa zakonom kojim se uređuju pitanja vezana za udžbenike i druga nastavna sredstva.

Ova komisija daje mišljenje a o listama nastavnika vjerske nastave, kao i za druga pitanja vezana za praćenje organizovanja i ostvarivanja programa vjerske nastave.

Ovom odlukom prestaje da važi Odluka o obrazovanju Komisije za vjersku nastavu u školi iz 2017. godine

.-Dačića za reisa

Izvori iz Islamske zajednice Srbije (IZS) navode da je imenovanje Muhameda Jusufspahića za člana te komisije nelegitimno jer, kako ističu, on ne zastupa većinu imama, vjeroučitelja i službenika te islamske zajednice.

“Ovo je pokazatelj da se mi ništa ne pitamo i da je ovo srpska islamska zajednica na čelu sa reisom u vladi. Ivicu Dačić za reisa jer je on imenovao nezakonito Jusufspahića za člana Vadine komisije za vjeronauku”, neformalno je za SNEWS rekao službenik Islamske zajednice Srbije.

SNEWS je od Muhameda Jusufspahića zatražio da iznese svoj stav u vezi ove teme. Do objave ovog teksta nije stigao odgovor.

Također, zvanično se povodom ove Vladine odluke nije olasio ni reisu-l-ulema IZS, Sead ef. Nasufović. On je u telefonskom razgovoru najaio da će se Rijaset Islamske zajednice Srbije o ovoj i drugim važnijim temama najvjerovatnije oglasiti nakon današnjeg susreta sa svojim saradnica.

Na redovnoj sjednica Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije (IZS) prije dva mjescea, za predsjednika Mešihata Sandžaka i muftiju sandžačkog izabran je Senad ef. Halitović koji je i do sada obavljao tu funkciju. Na dužnost predsjednika Mešihata srbijanskog i muftiju srbijanskog i vojvođanskog imenovan Muhamed ef. Ziljkić, na dužnost muftije mačvansko-podrinjskog Mehmedali ef. Veli i na dužnost muftije braničevsko-timočkog i niškog Eldin ef. Ašćerić.

Iznoseći stav da su nelegitimni sa ovim izborima se ne slažu dosadašnji predsjednik Sabora IZS-a Muhamed ef. Jusufspahić, muftija srbijanski i glavni imam u Vojsci Srbije (VS) Mustafa ef. Jusufspahić i njihovi saradnici.

Dvije islamske zajednice koje od 2007. godine djeluju u Srbiji, Islamska zajednica Srbije (IZS) i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS), su prethodnih godina predlagale po 120 i više vjeročitelja, iako je realan broj onih koji u školama predaju vjersku nastavu znatno manji od predloženih.

U praksi, do sada bi se nekoliko kandidata vjeroučitalja prijavljivalo “za državi posao”, konačnu odluku o angažmanu vjeroučitelja donisili su direktori škola, a na osnovu liste koju usvaja Vladina Komisija i prijedloga koju su stizači od strane islamskih zajednica.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: