Aktuelno Društvo Globus

Supernosač “USS Gerald R. Ford” prešao Atlantik

Najveći ratni brod na svijetu, i najnoviji i tehnološki najnapredniji nosač aviona američke mornarice, USS Gerald R. Ford prešao je Atlantik za svoje prvo operativno raspoređivanje 2022., saopštio je NATO.

USS Gerald R. Ford predvodi formaciju u Atlantskom okeanu 7. novembra 2022. USS Gerald R. Ford će ploviti s brodovima iz Kanade, Danske, Finske, Francuske, Njemačke, Holandije, Španije i Švedske u tok njihovog raspoređivanja radi jačanja interoperabilnosti među NATO saveznicima i partnerima. Foto: NATO Multimedia

Ford je najveći i najmoćniji brod u pomorskom arsenalu NATO-a. Prvi u novoj klasi super nosača, Ford koristi elektromagnetne katapulte za lansiranje mlaznjaka, prekidajući sistem na parni pogon koji su nosači koristili decenijama. Ovaj novi sistem zahtijeva manje mornara za rad, a njegovi nivoi snage mogu se kalibrirati za određene avione, što dovodi do manjeg habanja i nižih troškova dugoročnog održavanja.

Ploveći iz Halifaxa u Kanadi – svoje prve strane luke – Ford je učestvovao u vježbi Silent Wolverine, seriji vježbi uz obalu Portugala u kojoj je učestvovalo 11 brodova iz šest NATO saveznika.

Tokom vježbe, Ford je lansirao i oporavio udarne lovce, osmatračke avione, avione za elektronsko ratovanje i helikoptere uz koordinaciju s brodovima iz Kanade, Danske, Francuske, Njemačke, Holandije i Španije.

Radeći zajedno u multinacionalnoj udarnoj grupi nosača, vježbe su dale NATO saveznicima priliku da vide Ford u akciji i upoznaju se sa njegovim sistemima.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: