26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Život

Jusufspahić za SNews: Ne prekidati sa namjerom hadža, do posljednjeg daha

“Nažalost, ove godine neće biti obavljanja hadža za ljude koji dolaze iz inostranstva, dok će obrede u Meki i Medini moći da obavi oko 60 hiljada ljudi koji žive ili se privremeno nalaze u Saudijskoj Arabiji “, izjavio je u telefonskom razgovoru za SNews Muhamed ef. Jusufspahić, ambasador Srbije u ovoj zemlji i bivši muftija srbijanski i zamjenik reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije (IZS).

Vjernicima je poručio da ne prekidaju sa pripremam za hadž.

Muhamed ef. Jusufspahić tokom obraćanja u beogradskoj Bajrakli džamiji 2015. godine, Foto: SNews, arhiv

“Ne prekidati sa namjerom hadža, do sposljednjeg daha. Da Allah dragi pomogne”, naglasio je predsjednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije.

Foto: Haramain

U ekskluzivnoj izjavi za naš portal, Jusupufspahić je kazao da je Ministarstvo za hadž Saudijske Arabije donijelo ovakvu odluku zbog aktuelne epidemiološke situacije u svijetu.

“Allahovom voljom je odlučeno da ove godine ne bude hadža za ljude izvan Arabije, ali ja apelujem na sve vjernike da nikada ne prekidaju pripreme za Hadž, bez obzira kada će dobiti priliku da ga obave”, poručio je.

Foto: Haramain

Upitan “koliko se puta se kroz historuju desilo da hadž nije organizovan”, Jusufspahić je kazao da se ovako nešto ne dešava prvi put.

“Kroz historiju, a nakon objave Kur’ana, oko 40 puta, uključujući i prošlogodišnji, je umet bio spriječen da obavi Hadž, ali nikada, uz Božju pomoć, neće biti spriječen da nijeti (namjerava) hadž. Ko god ima namjeru, njemu se to, piše, uz Allahovu volju “, rekao je on i poručio da je za današnje generacije muslimana ovi u prilika nešto nauče iz historije  i izvuku pouke.

Podsjećanja radi, prošle godine je organizacija hadža bila uz prisustvo 1.000 hodočasnika različitih nacionalnosti, koji su kao radnici boravili u Saudijskoj Arabiji.

Inače, svake godine najmanje dva miliona stranih hadžija posjeti Mekku, dok je broj posjetilaca tokom ostatka godine oko sedam miliona.

Hadž je peta osnovna islamska obaveza i dužan je obaviti svaki odrasli musliman koji posjeduje materijalna i druga sredstva za odlazak u sveta mjesta Mekke i Medine.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: