24 Aprila, 2024
Aktuelno Kolumna Turska

Kako je 15. jula 2016. u Turskoj ugašen “grom”

Nadletanje ratnih aviona i helikoptera u niskom brišućem letu iznad Ankare, prije pet godina, bila je prva demonstracija i poruka FETO pučista da su krenuli u nasilno preuzimanje vlasti. Te vrele julske noći žitelji Ankare, Istanbula i cijele Turske nisu ni slutili šta im se sprema. Vojni udar nije bio ništa novo, ali ovog puta je dobio prefiks pokušaj jer “desio se narod” i “prekid hegemonije”.

Danas je poznato da, već u prvim satima puča, otcjepljenom dijelu turske armije, godinama od paralenih struktura pripremanom za ovako nešto, nije sve išlo po planu. Istovremeno svjetski centri moći su čekali samo momenat “da stvar bude gotova”. Ali…

Piše: Medin Halilović

Ovdašnjoj javnosti je malo poznato da se teroristička organizacja FETO u svojoj dugogodišnjoj propagandi predstavljala kao nenasilna i tolerantna. Zapravo taj ekstremni vid licemjerstva, zloupotrebom vjerskih osjećanja, pokazan je pučom. U odnosu na domaću i svetsku javnost, to je bila jedina prednost FETO hunte i faktor iznenađenja.

Neko ko “katiyen” (ni u kom slučaju) nije bio za upotrebu nasilja iz Pensilvanije (SAD) pozvao je da se radi vlasti i svojih interesa, ili centara moći, u svijetu, po svaku cijenu, iz svih oruđa i oružja, puca u sopstveni narod. Po planu i naredbi čovjeka koji je decenijama, u džamijama i van njih, tumačeći Kur’an i Hadis, pozivajući se na učenje i tefsir u “crvenim knjigama” Saida Nursija, upravo u praksi sproveo suprotno, poziv na nasilje i ubijanje, što se i dogodilo tokom krvavog pokušaja puča u noći između 15 i 16. jula 2016. godine.

U ovako nešto nisu vjerovali ni najodaniji sljedbenici FETO teroristokog pokreta, dugo sakrivanog iza umjerenog, navodnog islama, na riječima zagovornik mira i toleranacije, na djelu predvodnik krvavog pokušaja puča.

Zašto je Fetullah Gulen, rodom iz Erzuruma na istoku Turske, posegao za nasilje i vojni udar, taj “ni u kom slučaju” nasilnik pozvao n nasilje, ko ga je nagovorio ili kojim uslovom na to natjerao, ostaće možda neisrpna tema analitičara ili istraživača tokom budućeg perioda, ali je za ovdašnju javnost, zarad sagledavanja činjenica, važna informacija da je i dalje u Pensilvaniji i nakon pet godina od pokušaja puča, uživa zaštitu tamošnjih vlasti.

Tokom sudskih postupaka učesnici puča su predočili niz informacija i presudama je potvrđeno da je vojni udar priprema godinu dana prije.

Svi detalji i događaji koji su prethodili u utjecali na ishod krvavog plana, uspostavljanja hegemonijeu ovom dijelu svijeta, još nisu poznati, ali ćemo ovdje, na petu godišnjicu izdvojiti samo najznačajnije, dogđaje koji su bili “tačka lomljenja” pokušaja vojnog udara.

Ove informacije i priloženi akti obaraju svaku nebuloznu insinuaciju ili prozapadnu tezu da je Erdogan, radi produženja i ostanka na vlasti, iscenirao i režirao vojni puč.

– U petak, 15. jula 2016. godine, u 14:45 sati, major A.H., koji je služio kao pilot u Komandi kopnenog vazduhoplovstva, došao je u zgradu Nacionalne obavještajne agencije (MIT) u Ankari i izvijestio da će zgrada MIT-a biti napadnuta helikopterom . Turskim obavještajcima je predočio i da je “dobio zadatak da otme Hakana Fidana”, tadanjeg i aktuelnog direktora MIT-a Informacije koje je dao major odmah su podijeljene s Hakanom Fidanom.

f1a45109sikiyonetimsayfalari

-Pučisti su prvu de facto akciju preduzeli kroz sistem poruka Turskih oružanih snaga (TSK), koji su prigrabili. U petak, 15. jula, u 15:22 sati , pripadnici FETO-a ušli su u sistem poruka iz Generalštaba i jedinicama pod njihovom kontrolom poslali naredbu vojnog udara nazvan “Operativni plan grom”, sa 20 stavki. Uz naredbu vojnog udara, koju su potpisali brigadni general Mehmet Partigöç i pukovnik Cemil Turhan bile su i naredbe za vanredno stanje, spiskovi osoblja koje će biti dodijeljeno sudovima za vojno stanje i Plan javne sigurnosti i ojačanja Ankare i Istanbula. U uputstvu je navedeno da će administracija biti zauzeta od 03.00, a policijski čas započeti u 06.00.

– MIT je krenuo u akciju u skladu s informacijama dobivenim od majora A.H. i putem šifriranog faksa poslao detalje o načinu napada na načelnika Generalštaba. Informacije koje dostavio MIT u sjedištu Generalštaba su analizirali Načelnik Generalštaba general Hulusi Akar, zapovjednika Kopnene vojske general Saliha Zeki Čolak i drugi načelnika Generalštaba general Yasar Guler. U 16.30, zamjenik direktora MIT-a otišao je u sjedište Generalštaba i sastao se sa 2. načelnikom Generalštaba Turske armije Yasarom Gulerom.

– Dok su se sastanci u Generalštabu nastavljali, direktor MIT-a Hakan Fidan ušao je u sjedište Agencije oko 18:30. Hakan Fidan takođe je prisustvovao sastancima, koji su trajali do 19.20. Na ovom sastanku odlučeno je da se trupama predaju tri hitno šifrirana naređenja.

Kao rezultat ocjene Generalštaba, svim oružanim snagama, s potpisom načelnika Generalštaba Hulusija Akara poslane su sljedeće upute:

– Nijedan vojni avion neće polijetati u turskom zračnom prostoru do daljnjeg.

– Oni u zraku odmah će se vratiti u svoje baze.

– Zaustaviti će se kretanja svih vozila, posebno tenkova i oklopnih vozila.

Nakon izvanrednih aktivnosti MIT-a i sastanka održanog u Generalštabu, hunta je shvatila da su dešifrirani planovi puča. Članovi hunte iznijeli su pokušaj državnog udara koji su planirali izvršiti 16. jula u 03:00 i započeli su sve faze plana “Operacija grom”.

-Kritični sastanak održan u Generalštabu prekinut je dojavama MIT-a. Nakon sastanka i obavještenja, završene su operacije u vezi sa zabranom letenja, što je prva od 4 upute poslane svim jedinicama Turskih oružanih naga, a 36 aviona kojisu u vazduhu vraćeni su u svoje eskadrile

Na pokušaju puča u sjedištu Generalštaba je bilo kritično. Prvo su ubijeni neki telohranitelji generala Akara. Akarov ađutant, potpukovnik Levent Turkkan, zamjenik vrhovnog zapovjednika kapetan Serdar i naoružani vojnici u specijalnim snagama ušao je u sobu u kojoj je Akar radio i pokušao da ga liši slobode. Uz prijetnju oružjem pokušao je da Akara natjera da potpiše naredbu o puču. Akar, koji je odbio da potpiše tu naredbu, ovaj put je zadavljen opasačem. U međuvremenu, zamjenika načelnika Generalštaba, generala Yasara Gulera, oficir iz njegovog bliskog tima uzeo je za taoca.

Osoblje za zaštitu zgrada Crvenog polumjeseca, koje je saznalo da pucnjava dolazi iz zgrade Generalštaba, prenijelo je ove informacije Koordinacionom centru premijera oko 21.35. Službenici Centra za komandu i operaciju oružanih snaga (SKHKM), koje je na osnovu ove obavijesti zatražio premijer, rekli su da je pucnjava zbog vježbe.

Nakon ovih vanrednih događaja, zapovjednik kopnenih snaga general Salih Zeki Çolak pozvao je načelnika Generalštaba Hulusija Akara. Osoba koja se javila na telefon bio je Akarov pomoćnik, potpukovnik Levent Türkkan. Rekavši, “Zapovjedniče, naš načelnik Generalštaba čeka vas, a posebno naš načelnik generalštaba Ihsan Uyar u štabu”, Türkkan je pozvao Colaka u sjedište. Colaka i šefa generalštaba Ihsana Uyara, koji su došli u sjedište, pritvorila je hunta na ulazu u sjedište Generalštaba. Viši narednik Bulent Aydın, koji je pokušao spriječiti ovu situaciju, ubijen je od strane pučista. Kapetan Burak Akın, direktor obezbjeđenja, je povrijeđen. Bulent Aydın ušao je u historiju kao prva žrtva pokušaja puča.

General Hulusi Akar odveden je helikopterom u 4. glavno zapovjedništvo vazduhoplovne baze Akinci kod Ankare.

– Laž da “Postoji vježba” u Generalštabu

Generalštab je bio jedna od prvih meta pučista. U prvim minutama pokušaja izdaje, pučistički vojnici su krenuli u akciju iz zraka i zemlje kako bi zauzeli Generalštab. Dok je grupa vojnika pučista pokušavala ući u Generalštab kroz kapiju, avioni koje su oteli pučisti nisko su preletjeli Generalštab. Osoblje za zaštitu premijera, koje nije znale za pokušaj, započelo je istragu i mobilizaciju, ali odgovor Centra za kontrolu operacija Komande oružanih snaga bio “Izvode se iznenadne intervencije i vježba”.

– Pučisti su ušli u sjedište Generalštaba

U noći na 15. jul prvi put su emitovani trenuci ulaska izdajnika pučista u Generalštab. Dio 23-minutnog video zapisa u optužnici podijeljen je sa novinarima. Trenutke kada su se civili koji su pokušavali da spriječe puč i vojnici koji su planirali puč pokušavajući da zauzmu sejdište Generalštaba, uhvatila je sigurnosna kamera.

Vojnici hunte, koji su proveli sve faze plana državnog udara, formirali su WhatsApp grupu za koordinaciju pokušaja puča. U prepisci grupe koju je osnovao major Mehmet Murat Čelebioglu, naređenje za pucanje na civile dobilo je izraze poput “Gazite, nema ustupka”. Među uputama datim pučističkim vojnicima, bilo je i krvavih uputa za intervencije koje su usmjereneonima koji su pokazali otpor

Utvrđeno je da su članovi FETO-a koristili izraze koji lede krv, kao da su u svojoj prepisci, u noći puča, jasno je dali naredbe za rastjerivanje gomile ljudi koja pokušavali spriječiti puč. Neki od transkripata prepiske su sljedeći:

– Potpukovnik Muzaffer: Redoslijed. Prosleđujem. Okupljene gomile rastjerat će vatra.

– Pukovnik Muslum Kaya: Oni postavljaju svoje građevinske mašine AKOM-u. Prijatelji pucaju.

– Pukovnik Uzay Sahin: Odgovorite vatrom, ne puštajte ih blizu.

– Major Mehmet Karabekir: Kao neko na terenu, pucam u gomilu, čekam. Pucajte iznova i iznova, razbacaj 10-15 ljudi. Nema gubitka inicijative.

– Upute preko WhatsApp-a: Zatvorite mostove

Vojnici koji su koordinirali pokušaj državnog udara FETO-a 15. jula, međusobno su komunicirali putem WhatsApp grupe osnovane pod imenom “Mir u kući”. Ovdje su date upute za pucanje na civile, bombardiranje ratnim avionima i helikopterima, kao i koordinate ciljeva koji se trebaju pogoditi. Prva uputa u grupi koju je formirao major FETO-a M. Murat Čelebioglu u 21.14 bilo je zaustavljanje prelaza preko mostova u Istanbulu u 21.22. Prepiska dobijena sa mobilnog telefona policajca privedenog ujutro 16. jula jedan je od najvažnijih dokaza o pokušaju puča.

Pučisti su zauzeli prvi Centar za upravljanje vanrednim siuacijama (AKOM)

Jedna od prvih meta vojnika u pokušaju izdaje u Istanbulu bio je Centar za koordinaciju katastrofama, čiji je kratki naziv AKOM. Pučisti, koji su u 21.23 došli u AKOM-ovu zgradu u Kâğthaneu, koji kamerama nadgledaju cijeli Istanbul i koji se mogu pročitati na registarskim tablicama, posebno na glavnim gradskim čvorištima, pretražuju hodnike. Vojnici FETO-a, koji su nogama razbili vrata okna AKOM-a, zatim su se spustili u kotlarnicu i isključili struju. Također su napravili smetnju sa serverima. Pučistički vojnici napuštaju AKOM ulazeći u helikopter koji slijeće na ulicu u 04.30.

– Predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je bio na odmoru u Marmarisu saznao je da su vanredni događaji širom zemlje pokušaj puča, u telefonskom pozivu sa svojim zetom Zijom İlgenom. Nakon što je Erdogan saznao za pokušaj izdaje, izgovorio je bismalu i klanjao namaz od 2 rekata. Nakon namaza (molitve), Erdogan je počeo upravljati situacijom.
Istovremeno članovi hunte poletjeli su iz vojne zračne baze Samandıra s 5 helikoptera da podrže pokušaj puča. Jedan od helikoptera otišao je do pučističkih vojnika koji su se pripremali za pokušaj atentata na predsjednika Erdoğana u glavnoj mlaznoj bazi Çiğli. Preostala četiri helikoptera trebaju pružiti logističku podršku vojnicima pučistima u Istanbulu; Letio je do gradske općine Istanbul, policijske uprave Istanbula, Vodafone Arene i Bosporskog mosta.

S timom za podršku u helikopteru koji je polazio iz vojne zrakoplovne baze Samandıra i stigao u zapovjedništvo glavne mlazne baze Çiğli oko 22:00, timovi MAK i SAD, koji će pretresati hotel u kojem je predsjednik Erdoğan boravio u Marmarisu, počeli su se pripremati za prepad.

– Ministar Albayrak izvjestio je Erdogana o pokušaju atentata na njega

U noći pokušaja izdaje, tim zaverenika izvršio je akciju atentata na predsjednika Erdogana u Marmarisu. U međuvremenu, ministar energetike i prirodnih resursa Berat Albayrak, koji je bio s predsjednikom Erdoğanom, detaljno je objasnio šta se dogodilo u Marmarisu u noći pokušaja puča.

“Te noći, predsjedniku Erdoğanu predstavljeni su prijedlozi poput „Možda možete ići s druge tačke“, s obzirom na puste puteve Marmarisa. Budući da dobro poznajem okolinu, naš predsjednik me pitao: ‘Serkane, gdje možemo ići morem?. Rekao sam da možemo ići do Dalamana, ali da moramo proći ispred mornaričke baze Aksaz. „Nema šanse, kamo drugdje možemo ići?“ Rekao sam, „povešću vas u blizini su grčka ostrva”. Erdogan, koji je do tada bio miran, prvi put je izgubio smirenost i rekao: “Šta ja da radim na grčkim ostrvima, brate! Pitam vas kako možemo u Istanbul “, naljutio se.

Zapravo, postoji samo jedan način da se ide ovdje, nema drugog načina, sve je odsječeno. Razgovaralo se o prijedlozima za još jedan izlaz. Uprkos svemu tome, nije paničio, čak nas je i tješio. Nikada nije ustuknuo. U tako teškoj situaciji treba puno hrabrosti”.

Erdogan je na sve prijedloge odlučio da ide za Istanbul i bude među građnima koji ve bili na ulicama i trgovima.

“Nap pilot je bio hrabar i uspio je da izbjegne F-16 aione koji su letjeli iznad nas i bezbjedno sleti na aerodrom u Istanbulu”, rekao je Erdogan iznoseći detalje.

-Ekipa koja je išla na atentat na Erdoğana krenula je iz Samandire

Pučistički vojnici dodijelili su timu za atentat da ubije predsjednika Erdoğana u noći 15. jula. Atentatori su u akciju krenuli helikopterom u vojnoj zračnoj bazi Samandira s namjerom da to učine hotelu u kojem je Erdoğan boravio u Marmarisu. U noći pokušaja izdajničkog puča, jedan od 5 helikoptera koji su poletjeli iz vojne vazduhoplovne baze Samandira otišao je u Marmaris, dok su pučisti u preostala 4 helikoptera krenuli u akciju odlaska Gradsku upravu Istanbula, Istanbulsku policijsku upravu, Vodafone Arenu i Bosporski most. Neuspješni tim za atentat se kasnije ovdje pregrupirao i pobjegao u Grčku helikopterom.

– Prvi potezi u pokušaju puča

Pokušaj državnog udara u noći na 15. jul započeo je zatvaranjem mosta Bosfor i mosta Fatih Sultan Mehmet, na Bosforu. Pučisti, koji su na ulaz na Bosforski most došli tenkovima, blokirali su prolaz sa anadolske strane na evropsku. Nakon toga, premijer Binali Yıldırım otišao je u emisiju NTV-a i najavio da je ovo čin pobune i da će se sa svim pučistima koji upere oružje postupati na isti način. Građanima koji su postavljali pitanja rečeno je da je proglašeno “vanredno stanje”.

Vojni puč je, nakon što je provaljena šifra “Operacije grom” počeo oko 22 sata, ali..,

– nastaviće se

Izvor: https://www.yenisafak.com/15temmuz/2016-07-15-22-00/

Povezane vijesti

%d bloggers like this: