Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Kočović: Riješili smo da dignemo glas, RTV Novi Pazar ne vrijedi pet puta više od svih nas

Urednik Radia Sto plus Nikola Kočović izjavio je da se ne slažu da RTV Novi Pazar vrijedi pet puta više od svih ostalih medija u Novom Pazaru i da su mediji u Novom Pazaru zbog nepravedne raspodjele novčanih sredstava riješil da dignemo glas.

“Da kažemo da se više ne mirimo sa tim. Da se jednom mediju dodijeli preko osamdeset posto sredstava, a nama ostalima mrvice. Pokušali smo na taj način da kažemo da smo rezignirani i da ne ne želimo da dajemo legitimitet neravnomjernoj raspodjeli sredstava, novca svih nas iz Budžeta Novog Pazara”, kazao je on nakon što je, ranije danas, šest medija dobila sredstav na Konkursu za sufinansiranje medijskih projekata odbilo da dobije ta sredstva.

Kočović je za SNEWS istakao da ne očekuje da će nešto uspjeti da promjene, ali da očekuju reakcije iz lokalane samouprave Novog Pazara.


Obratili su se strukovnim udruženjima novinara i međunarodnim organizacijama.

Poenta je, kako podvlači, da se izvrši pritisak na javnost da se ovakve odluke promjenile, a ovakve stvari ne bi dešavale bilo gdje.

“Svih prethodnih godina smo pokušavali unutar sistema da riješimo ove probleme. Čak smo i prije ovog konkursa imali jedan sastanak sa predstavncima lokalne samouprave. Obraćali smo se udruženjima noviara, apelovali smo na njih da prije nego se donese prijedlog da utičui na članove komisije da ne rade ovo što su radili prethodnih godina, gajili smo neku nadu, ali se ispostavilo da je ta nada bila lažna. Neki od nas su vjerovali da će se nešto promjeniti. Sad se nadamo da će se, možda, javnost pobuniti i stati na stranu, kako se u nekoj bliskoj budućnosti ne bi dešavalo ovo što se dešavalo prethodnih devet godina”, poručio je Kočović.

“Najtrasnparentniji” bez objave zapisnika o radu komisje

Gradsko vijeće Grada Novog Pazara je konačnu odluku o raspodjeli novca, koju je potpisao Nihat Biševac 7. marta, objavilo pet dana kasnije.


Zapisnik o radu komisije, iako je propisao da bude objavljen bez odlaganja, još uvijek (do objave ovog teksa) nije javno dostupan na oficijelnom sajtu Grada Novog Pazara.

Kao mnogo puta prije, u pismu Gradskoj ukazali na višegodišnji odnos lokalne samouprave prema medijima koji nisu bliski vlasti. Želja im je da se ovakvo postupanje prekine i da Novi Pazar više ne bude najbolji primjer kako sufinansiranje medijskih projekata ne treba da izgleda.

Bez obzira na nove zakonske propise i pravilnik o bodovanju, sredstva su raspoređenje na način kako je to rađeno od 2016. godine.

RTV Novi Pazar je rekorder po iznosu novca dobijenog na konkursima lokalnih samouprava u Srbiji. Ovoj medijskoj kući, čiji su vlasnici aktivisti i funkcioneri Sandžačke demokratske partije (SDP) ukupno je dodjeljeno blizu 398 miliona dinara ili 3 miliona i 400 hiljada eura.

Gradska uprava Novog Pazara do sada javnosti nije stavila na uvid sadržaje narativnih i finansijskih izvještaja za projekte finansirane iz Budžeta.

Grad Novi Pazar se prošle 2023., kao i ranijih godina, predstavlja za najtransaparentniju lokalnu samoupravu u Srbiji.

M. Halilović

Povezane vijesti

%d bloggers like this: