Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Sjenica: I ovog ramazana uz goč bude postače i baštine bošnjačku tradiciju (FOTO/VIDEO)

Enver Kalender poznatiji kao Linda Sjenica, Denis Rastić i Rizo Ćatović i ovog ramazana pred sufur obilaze sjeničke mahale i bude postače.

“Nastavljamo bošnjačku tradiciju, kao što se nekada išlo niz mahalu s gočevima i vikalo se sufur i budili se ljudi na sufur. Noćas smo bili u Mahmutovsku mahalu, krenuli odozgo s brda do velike džamije. Planiramo da još jedno 5-6 noći obiđemo velike mahale i ulice. Građani su oduševljeni, milo im što nas vide, mašu nam s terasa, mnogo lijepo”, prenosi svoje utiske Linda, inače poznati, humanitarac i građanski aktivistta u tom gradu.

Ističe da je, pored mobilnih telefona i drugih uređaja i sredstava za buđenje, Sjeničacima milo da čuju gočeve i vide ljude odevene u bošnjačkoj nošnji koji pozivaju na sufur.

“To je nekad bila bošnjačka tradicija, ovo radimo samainicijativno sa željom da se ta tradicija i duh ne izgubi, da se tokom ramazana pokaže sloga i bliskost među ljudima i komšijama. Nije nas podržala ni jedna stranka ili islamska zajednica. Ne očekujemo da budemo posebno nagrađeni, ovo radimo od srca jer želimo da se nekadašnji običaji vrate”, poručio je Linda.

Linda, Denis i Rizo su za ovu priliku uspjeli da skroje i sašiju posebnu tradicionalnu bošnjačku nošnju iz ovog dijela Sandžaka, a kako bi se njihov glas bolje čuo koriste i mikrofon sa ozvučenjem.

Lindina riječ “sufur” i ovog ramazana odzvanja sjeničkim sokacima i budi sve postače.

M. Halilović

Povezane vijesti

%d bloggers like this: