25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

Kombinovani test sutra ponovo polaže 127 učenika u Novom Pazaru

Polaganje kombinovanog ispita (Foto: Ministarstvo prosvjete, arhiv)

Srbijansko Ministartvo prosvjete je saopštilo da će kombinovani test sutra ponovo raditi 127 od ukupno 1.557 učenika osmog razreda u Novom Pazaru. Oni će test polagati u pet od 15 osnovnih škola koliko ih ima u tom gradu.

Iz nadležnog ministarstv nije pojašnjeno kako je isključena mogućnost da ostali učenici u Srbiji na isti način nisu bili u mogućnosti da dođu do rješenja, odnosno prepišu test.

Kako je navedeno u petak, 19. juna kada su svi učenici u Srbiji polagali posljednji – kombinovani test u okviru završnog ispita, manjem broju učenika u Novom Pazaru u toku trajanja testa bila su dostupna rješenja.

“Ti učenici, rukovodeći se dobijenim odgovorima, u uvjerenju da su svi odgovori tačni, unijeli su, između ostalog, i jedan istovetan netačan odgovor, čime su se izdvojili od ostalih učenika koji su radili test u Novom Pazaru.Na osnovu dosadašnjih izveštaja, odgovore su dobili putem mobilnog telefona i određenih elektronskih uređaja. Na taj način su prekršili zakonske odredbe i upotrebili mobilni telefon, elektronski uređaj i drugo sredstvo u svrhe kojima se ugrožavaju prava drugih ili u svrhe prevare u postupku ocjenjivanja”, navode iz Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ocjenjuej se kao očigledno i da navedeno nije bilo moguće organizovati bez učešća i pomoći odraslih osoba.

“Tokom realizacije testa kontrolu su vršili nastavnici čija će se odgovornost ispitati”, ukazuju iz Ministarstva prosvjete.

U školama u Novom Pazaru sa roditeljima su razgovarali državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Dušan Kićović, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić, kao i predstavnici Ministarstva iz Sektoraza inspekcijske poslove i članovi Školske uprave.

Predočava se da su svi roditelji koji su prisustvovali sastanku upoznati sa mogućnošću da učenici pristupe ponovnom polaganju testa u četvrtak, 25. juna od 9 do 11 sati prema istoj proceduri koja je važila tokom završnog ispita.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je istakao da ni jedno dijete ne sme biti oštećeno ni na koji način.

“Lično smatram da će se svih 127 učenika uključiti u ponovljeni test, jer ne želimo da djeca budu na bilo koji način oštećena i da će ostvariti svoja prava i upisati željene škole,“ poručio je ministar Šarčević.

Ministar je, navodi se u zaključku saopštenja, i ranije ukazivao na regije u kojima postoje „slabe tačke“, među kojima je i ova.

“Ministarstvo će odvojeno, u skladu sa svojim nadležnostima, utvrđivati činjenice i odgovornost svih učesnika kada je riječ o ovom propustu u toku sprovođenja završnog ispita u Novom Pazaru”, naglašava se.

Ove godine je po prvi put uspostavljen sistem realizacije završnog ispita koji je digitalizovan u svim procesima koji se tiču pripreme, pregledanja i obrade testova.Ministarstvo će nastaviti započeti proces digitalizacije i očekuje da se ovakvi propusti u budućnosti neće dešavati.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: