25 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

Ugljanin pozvao SPP i SDP na saradnju, uz uslov da se odreknu Vučićevog režima

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin pozvao je danas sve političke stranke koje djeluju u Sandžaku na utvrđivanje osnovih principa ponašanja i međusobne saradnje.

“SDA Sandžaka poziva sve političke stranke sa sandžačkim predznakom, udruženja građana i druge organizacije da uzmu aktivno učešće u stvaranju povoljne političke klime za održavanje predstojećih izbora”, izjavio je Ugljanin.

On je u obraćanju medijima poručio da će, ako se odreknu režima, sarađivati sa Strankom pravde i pomirenja (SPP) i Sandžačkom demokratskom partijom (SDP).

“Ako odstupe od koalicije sa režimom vrata su im otvorena. Očekujemo od njih da naprave takav korak. Njihova je obaveza da Bošnjaci, odnosno građani Sandžaka, svih vjera i nacija, imaju koristi od izlaska na izbore. Ukoliko se to ne desi ne postoji ni jedan valjan razlog da te stranke izađu na izbore”, rekao je lider SDA Sandžaka, naglasivši da sve sbošnjačke stranke koje izlaze na izbore, neće da se ujedine i dogovore, direktno uništavaju bošnjački narod i sve građane Sandžaka.

Prema njegovim riječima samo ujedinjavanjem svih glasova predstavnika Sandžaka moguće je nastupiti pravilno i korisno prema Beogradu, kao glavnom gradu, te da to bude pravilno i korisno.

Ugljanin je istakao da će, osim sa strankama režima i onima koji su u koalicija sa vladajućim režimom, da razgovara u vezi moguće saradnje na izborima u aprilu.

“Sa njima nemamo interes da razgovaramo zato što oni vode velikosrpsku politiku koja je direktna prijetnja da Bošnjaci fizički i biološki nestanu sa ovog prostora. Oni koji prekinu saradnju s režimo i izjasne se da žele da podrže taj sandžački i multinacionalni i multikulturalni suživot, i koji se distanciraju od vladajućeg rešima, sa njima možemo da razgovaramo o svim mogućim opcijama”, poručio je Ugljanin.

On je istakao da su moguće koalicije prije i poslije izbora, kako bi se dobio zajednički poslanički klub i “zajedničke sandžačke skupštinske većine”, kako je podvukao, u svim sandžačkim gradovima, bez ikakvih kasnijih ucjena za rad bilo koje skupštinske većine u nekom od gradova.

– Genocidne prijetnje koordinirane aktivostima režimskih medija i predstavnika državnih organa

Govoreći o dešavanjima u Priboju i nacionalističkim ispadima Ugljanin je ocjenio da se radi o direktnoj genocidnoj prijetnji bošnjačkom narodu Sandžaka od strane pripadnika oružanih snaga Srbije, te da je postupanje najviših državnih organa bilo usmjereno na relativizaciju ovog neprijateljskog čina zasnovanog na nacionalnoj, kulturnoj i vjerskoj mržnji i netrpeljivosti.

“Koordiniraim aktivnostima režimskih medija, predsjednika Republike Srbije, Vlade i ministra unutrašnjih poslova izvršena je potpuna marginalizacija objave rata Bošnjačkom narodu Sandžaka.Nakon zahtjeva UN da se provede istraga po ovom pitanju očekujemo ozbiljan i adekvatan pristup u rješavanju ovog nedjela u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje. Tolerantan odnos najviših državnih organa Srbije prema zločinima nad Bošnjacima 90-tih uključujući i ove genocidne prijetnje, predstavlja objektivnu prijetnju za biološki opstanak Bošnjaka u Sandžaku.Ovaj izraz mržnje i neprijateljstva izražen kroz genocidnu jasno izraženu prijetnju traži adekvatnu brzu reakciju državnih organa Srbije i Međunarodne zajednice UN, Savjeta Evrope, USA, EU, OEBS, i drugih fakrora odgovornih za međunarodni mir”. konstatirao je predsjednik SDA Sandžaka.

Komentarišići održani referendum u sandžačim opštinama Ugljanin je rekao da on za SDA Sandžaka ne znači ništa i da su znali za prljave igre, navodeđi primjer biračkog mjeta Sjenici na kojem su svi upisani, uključujući i umrle od korone, glasali na tom biračkom mjestu.

Upitan da li Bošnjaci treba da izađu sa elementarnim konsenzusom, s obzirom da će ove godine, pored parlamentarnih izbora, biti održani izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće i popis stanovništva, lider SDA Sandžaka je rekao da će kao stranka ispoštovat sve odluke BNV-a i dati puni doprinos da popis stanovništva bude ispravan.

 

 

Foto: M. Halilović, SNews

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: