Aktuelno Društvo Sandžak Turska Zdravlje

Bošnjačko nacionalno vijeće zatražilo od Erdogana hitnu pomoć Sandžaku u medicinskom osoblju

Predsjednica BNV-a Jasmina Curić zatražila je danas od predsjednika Republike Tursske Recepa Tayyipa Erdogana hitnu pomoć Sandžaku u medicinskom osoblju.

Kako je saopšteno iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeće (BNV) Jasmina Curić je zbog ozbljne situacije u vezi pandemije kodonavirusa danas uputila pismo predsjedniku Republike Turske Redžepu Tayyipu Erdoganu i zamolila za hitnu pomoć Sandžaku u medicinskom osoblju.

Ona je istakla da se Novi Pazar kao i cijela regija Sandžak posljednjih mjesec dana suočava sa velikim problemima izazvanim pandemijom korona virusa, da od početka mjeseca juna broj oboljelih ubrzano raste sa velikim brojem težih slučajeva koji zahtijevaju bolničku i medicinsku pomoć.

“Situacija posljednjih deset dana postala jako ozbiljna. U Novom Pazaru i Tutinu imamo više desetina novih slučajeva na dnevnom nivou, a pacijenti u kritičnom stanju se svakodnevno šalju na dalje liječenje u veće medicinske centre širom Srbije. Informišemo vas da je samo u novopazarskoj bolnici oboljelo dvadeset ljekara i više od četrdeset medicinskih tehničara i pomoćnog osoblja. Broj umrlih se također povećava iz dana u dan”, navela ja predsjednica BNV-a.

Jasmina Curić je u pisnu, podsjetivši da su Republika Turska i predsjednik Erdogan lično,više puta izlazili u susret i pružali pomoć narodu Sandžaka i to u trenucima i vremenima kada nam je bila najpotrebnija, uputila riječi duboke zahvalnosti i priznanja.

“Uvaženi predsjedniče Erdogan, imajući u vidu Vašu želju i težnju da pomognete svima kojima je pomoć potrebna, nalazim slobode da Vam se obratim još jednom i zamolim za hitnu pomoć Sandžaku koja je u ovom trenutku najpotrebnija u medicinskom osoblju. Vjerujemo da je medicinsko osoblje u Vašoj zemlji stručno i sposobno i da je u periodu najvećeg udara korona virusa uspjelo da na ove izazove odgovori profesionalno i da spasi veliki broj života”, stoji u pismu

Imajući u vidu relativno malu nisku stopu smrtnosti u Turskoj u poređenju sa brojem zaraženih u toj zemlji ona je u pismu izrazila uvjerenje da će medicinsko osoblje iz Turske, prije svega ljekari, adekvatno zamijeniti ovdašnje oboljele ljekare i na taj način pomoći prevazilaženju krize u kojoj se narod Sandžaka našao u ovoj opštoj nevolji.

“Duboko smo uvjereni da ćete nam kao i više puta prije izaći u susret i potvrditi historijske i viševjekovne veze između naših naroda”, poručila je predsjednica BNV-a.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: