26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

U Novom Pazaru još 30 novozaraženih koronom

U Novom Pazaru je jučr registrovano najmanje još 30 osoba oboljelih od korona virusa i ukupan broj inficiranih u tom gradu, prema podacima Zavoda za jevno zdravlje, iznosi 339.

“Na dan 23.06.2020. godine broj testiranih u ZZJZ Novi Pazar je 4084 od tog broja, broj inficiranih je 444: Novi Pazar 339 lica, Tutin 89 lica, Raška 6 lica, Beograd 3 lice, Novi Sad 1 lice, Čačak 2 lica, Pančevo 1 lice, Priboj 1 lice, Sjenica 1 lice, Leskovac 1 lice”, objavljeno je na sajtu Zavoda za javno zdrvlje (ZZJZ) u Novom Pazaru.

U Novom Pazaru i Tutinu je posljednje dvije sedmice povećaj broj oboljelih od koronavirusa.

Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović je u dnevniku RTV Novi Pazar izjavio da je u Novom Pazaru od koronevirusa zaraženo najmanje 20 ljekara i blizu 40 medicinskih sestara.

On je ocjenio da se epidemija brzo širi i da zabrinjava to što su pacijenti koji su se javili u poslednjih 15 dana a koji su pozitivni na korona virus, sa težim opštim stanjem.

“Čak i oni sa blažom kliničkom slikom bolesti Covid19 imaju temperaturu po nekoliko dana i malaksali su, kaže on. Imamo mnogo ozbiljnih pacijenata i zabrinjavajuće je da su svi koji su došli u poslednjih petnaestak dana ozbiljno iscrpljeni, sa ozbiljnim upalama pluća. Najlakši su oni sa temperaturom, kašljom i malaksalošću”, izjavio je Mahmutović, objavljeno je na sajtu RTV Novi Pazar.

Ukazao je da je virus je mutirao i pacijenti koji su se poslednjih dana javljali za pomoć su sa znatno težom kliničkom slikom.

Mahmutović je istakao da je situacija nestabilna a plan da se prvo popunjavaju kapaciteti tercijarnih zdravstvenih centara, te će, kada se njihovi kapaciteti popune, onda teške pacijente liječiti kod nas i tada ćemuključiti naše respiratore.

On je dodao da se u Novom Pazaru dešava ono na šta su više puta upozoravli, kao i da su ljekari i medicinske sestre heroji koji se, bez velike galame, bore da spasu živote.

Tokom obraćanja Mahmutivić je potrvdio da je juče iz Novog Pazara za Beograd u koloni ambulantnim vozilima tranaportovano 12 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Mahmutović nije predočio podatke o ukupnom broju hospitalizovanih i preminulih pacijenta oboljelih od koronavirusa. Nezvanične su procjene da je u Novom pazaru više desetina hospitalizovanih na Infetktivnom odheljenju, odnosno onih koji su u karantinu u Kovid bolnici.

Kako je za SNews potrvđeno od posljedica bolesti izazvane korona virusom u Ribariću (Tutin) je u toku mjesec dana preminulo četriri člana jedne porodice.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: