25 Aprila, 2024
Društvo Srbija Zdravlje

Koronavirus u Srbiji: Potvrđeno da su zaražene 222 osobe

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je sinoć da su u našoj zemlji sinoć do 18 sati, registrovana ukupno 222 potvrđena slučaja COVID-19.

Od posljednjeg izveštaja, testirani su uzorci 61 osobe, od kojih je 34 pozitivno i 27 negativno na novi koronavirus.

Od 34 potvrđena slučaja od poslednjeg izvještaja, njih 21 je hospitalizovano, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja, dok njih 13 ima lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak juče je testirana je ukupno 761 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

– Šetnja kućnih ljubimaca i maske do 120 dinara

Vlada Republike Srbije donijela je juče najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19.

Izmenjena je odluka o zabrani kretanja, tako da zabrana kretanja za sve građane od danas važi od 17 sati do 5 časova ujutru. Izuzetak je dan nedjelja, kada građani stariji od 65 godina mogu napuštati svoje domove od 3 do 8 časova ujutru, u cilju kupovine namirnica.

Napuštanje domova nakon 17 sati i prije 5 sati ujutru, moguće je isključivo iz hitnih medicinskih razloga, uz radnu dozvolu ili posebno odobrenje nadležnih organa.

Imajući u vidu potrebe građana, Vlada je odlučila da dozvoli izvođenje kućnih ljubimaca u šetnju svakoga dana u periodu od 20 do 21 sat. Građani mogu izvesti svoje ljubimce u šetnju u maksimalnom trajanju od dvadeset minuta i najviše dvjesta metara od mjesta svog prijavljenog prebivališta. Te šetnje se ne smijeju obavljati u grupama.

Odlukom Vlade, Republici Srpskoj upućena je određena količina opreme, shodno trenutnim mogućnostima, kao podrška borbi sa virusom COVID-19.

Određena je maksimalna cijena zaštitne maske od 120 dinara po jednom komadu.

Vlada Republike Srbije nastavlja da prati situaciju u vezi sa virusom COVID-19 i redovno će obavještavati građane o razvoju situacije.

“Još jednom apelujemo na sve građane da se pridržavaju svih mera bez izuzetka, jer je to jedini način da svi zajedno pobedimo ovu zaraznu bolest”, navodi se iz Vlade Republike Srbije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: