30 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Regija Srbija

Kosovo na ulasku u Vijeće Evrope, odbijeni svi amandmani Srbije

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PS VE) danas je u Strazburu usvojila izvještaj izvjestiteljke za Kosovo Dore Bakojanis kojim se preporučuje članstvo Kosova u toj međunarodnoj organizaciji, bez ikakvog uslovljavanja, javlja Anadolu.

Nakon rasprave koja je trajala više od dva sata i u kojoj je učestvovalo 59 poslanika, za prijem Kosova glasao je 131 poslanik, 29 je bilo protiv i 11 uzdržanih. Bila je potrebna dvo-trećinska većina prisutnih poslanika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope iz 46 država članica.

Nakon današnjeg glasanja u PS VE, preostaje još da Vijeće ministara država članica Vijeća Evrope glasa za članstvo Kosova, najverovatnije na godišnjem sastanku ministara 16. maja.

Tokom rasprave, izvestiteljka za Kosovo Dora Bakojanis je istakla da je Kosovo funkcionalna parlamentarna demokratija sa jakim garancijama za nezavisnost pravosuđa i osnovna ljudska prava.

Bakojanis je kazala da je nakon njenog izvještaja bilo mnogo primedbi koje nisu vezane za kriterijume članstva, već su se odnosile na državnost Kosova. Ona je zato pozvala poslanike da se državnost ostavi po strani i da se izglasa njena preporuka za prijem Kosova u Savet Evrope.

-Odbijeni svi amandmani Srbije

Uoči današnje rasprave i glasanja o izvještaju, pojedine delegacije su u posljednjem trenutku podnijele 15 amandmana. Najviše amandmana podnela je delegacija Srbije, koja je pored ostalog zahtjevala da formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu bude obavezan preduslov za prijem Kosova u Vijeće Evrope.

Sve amandamane je najprije odbio Komitet za politička pitanja i demokratiju, a potom i sama Parlamentarna skupština VE.

Jedini obavezan uslov koji je bio postavljen Kosovu odnosio se na vraćanje 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani, prema presudi Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine, koji je Vlada Kosova ispunila 13. marta.

Potom je 27. marta ove godine, Komitet za politiku i demokratiju Vijeća Evrope usvojio je izvještaj Dore Bakojanis.

Kosovo je aprila 2023. prošlo prvu fazu procedure kada je Komitet ministara Vijeća Evrope odlučio da prosledi zahtev za članstvo Kosova Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, a PS je izmenovala grčku poslanicu Doru Bakojanis da uradi izvještaj o članstvu Kosova.

Kosovo je maja 2022. predalo zvaničnu aplikaciju za članstvo u Vijeću Evrope, nakon što se Rusija povukla kako bi izbegla izbacivanje iz te međunarodne organizacije nakon što je vojno napala Ukrajinu februara 2022. godine.

“Parlamentarna skupština kaže DA Kosovu. Korak smo bliže i samo korak od članstva u Vijeću Europe”, naveo je u objavi ovim povodom kosovdki premijer Albin Kurti.

POdsjetio je da od 1951. godine Vijeće ministara nije donijelo odluku koja se razlikuje od mišljenja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

“Vjerujemo da će i sljedeća faza biti uspješno završena. Ipak, naš rad će se nastaviti. Od članstva Kosova u Vijeću Evrope pobjeđuju demokratija, vladavina prava i ljudska prava. A sa Kosovom tamo, Vijeće Europe osvaja novu i živopisnu demokraciju, gdje se poštuju vladavina prava i ljudska prava”, poručio je Kurti.

Zamjenik premijera Emilija Redžepi je, ocjenivši da je Republika Kosovo danas primljena u Vijeću Evrope, napisala da je ovo ne samo historijski trenutak, već i rezultat dugogodišnjeg čekanja, napora i predanosti naroda.

“Naša zemlja je prošla kroz mnoge izazove i teškoće na putu ka ovoj tački, ali naša odlučnost i vjera u budućnost Kosova nisu nikada bili jači. Danas, ulaskom u Vijeće Evrope, mi ne samo što dobijamo priznanje za naše napore, već i otvaramo nove mogućnosti za prosperitet, razvoj i stabilnost naše zemlje. Ovaj veliki uspjeh nije samo dostignuće vlade, i naseg parlamenta, već trijumf svakog pojedinca na Kosovu koji je radio i sanjao za bolju budućnost. Čestitam svim građanima Kosova na ovom istorijskom trenutku i zahvaljujem vam na vašoj posvećenosti i podršci.
Neka ova nova era za Kosovo bude period prosperiteta, mira i solidarnosti. Svi zajedno, nastavimo da gradimo bolju budućnost za naše naredne generacije”, poručila je Emilija Redžepi, zastupnica bošnjačke zajednice na Kosovu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: