20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Regija Turska

Kosovo sa Turkiye potpisalo sporazum o nabavci artikala i proizvoda za usluge odbrane

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj, u okviru zvanične posjete Turkiye posjetio je Predsjedništvo odbrambene industrije, gdje je sa predsjednikom te institucije Ismailom Demirom potpisao državno-državni sporazum o nabavci artikala i proizvoda za usluge odbrane, prenosi Anadalu Agency (AA).

Ovaj sporazum ima izuzetnu ulogu u izgradnji kapaciteta Kosovskih bezbjednosnih snaga, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Kosova.

Ovom prilikom ministar Mehaj je obavjestio Predsjedništvo odbrambene industrije o težnji Kosova za evroatlantske integracije i članstvo u NATO-u, gdje je između ostalog istakao da je u ovom procesu izuzetno važna podrška Republike Turkiye Republici Kosovo.

Predsjednik Predsjedništva odbrambene industrije Demir je zahvalio na saradnji i konkretizaciji ove saradnje sa državnim ugovorima.

Ministar Mehaj boravi u posjeti Turkiye na zvanični poziv ministra nacionalne odbrane Hulusija Akara.

Tokom ove posjete, pored susreta sa kolegom Akarom, obaviće i posjete i sastanke vojno-akademskim centrima, kao i u najpoznatijim turskim kompanijama u odbrambenoj industriji. On će posjetiti i Konzulat Republike Kosovo u Istanbulu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: