4 Oktobra, 2023
Aktuelno Crna Gora Društvo

Krivična prijava zbog ilegalnog ulaska srpskog patrijarha u Crnu Goru

Vještak za elektroniku, telekomunikacije i vazduhoplovstvo Predrag Boljević, podnio je Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu jer je 3. avgusta, većem broju stranih državljana omogućeno da sa državnim vazduhoplovom policijskih snaga Republike Srbije, na neovlašćenom mjestu, neovlašćeno uđu, borave i vrše privrednu djelatnost na tertitoriji Crne Gore, bez predhodno pribavljene saglasnosti i znanja Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane Crne Gore i bez provjere ulaska i izlaska iz CG, piše Standard.

Kako stoji u obrazloženju krivične prijave, prema zvanično objavljenim podacima u štampanim i elektronskim medijima dana 03.08.2022. godine patrijarh srpski Porfirije i apostolski administrator Đakovačke eparhije sa većim brojem sveštenih lica je, koristeći vazduhoplov policijskih snaga Republike Srbije, neovlašćeno, bez predhodne najave i dozvole Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane Crne Gore, kako je propisano u ćlanu 16 stav 1 i 3 alineja 1 Zakona o vazdušnom saobraćaju.

”Zloupotrebom službenog položaja rukovodnog NN lica u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo Beograd i Dežurnog lica u terminalnoj kontroli leta Podgorica dana 03.08.2022. godine u periodu od 07:00 do 17:00, koje je vršilo poslove kontrole i nadzora vazdušnog prostora Crne Gore, omogućili su nezakonit prelet stranog državnog vazduhoplova teritorije Crne Gore i slijetanja van dozvoljenih graničnih prelaza i van dozvoljenih opertativnih površina za slijetanje helikoptera uz ugrožavanje bezbjednosti stanovništva odobrenjem rute iznad stambene zone u reonu naselja Zlatica, Stara Zlatica, Murtovina i Masline u Podgorici i slijetanjem u reonu Centra za obuku policije u nasljeu Murtovina direktno su ugrozili živote i imovinu nedefinisanog broja crnogorskih građana preko čijih stambenih i poslovnih jedinica su obavljali let”, stoji u obrazloženju.

Predrag Boljević, foto: Gradski portal

Kako navodi dokazi se nalaze u Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu odbrane.

”Odnosno prema saznanjima sa kojim raspolažem ova ministarstva nijesu dobila, niti ista procesuirala, bilo kakav akt policije Republike Srbije kojim se od njih traži neophodna dozvola i saglasnost za ulazak i boravak njihovog vazduhoplova na teritoriji i u vazdušnom prostoru Crne Gore, a što je zakonska obaveza bez koje državni vazduhoplovi druge države nesmiju pristupiti u vazdušni prostor Crne Gore. Dokumentacija Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo, kao i dokumentacija terminalnae kontrole leta Podgorica iz koje se može utvrditi identitet NN lica koje je omogućilo ili koja su omogućila neometan pristup strane državne letilice sa stranim državljanima u vazdušni prostor Crne Gore, bez pribavljanja i bez znanja Ministarstva Vanjskih poslova i Ministarstva Odbrane Crne Gore”, ističe se u prijavi.

Kako Boljević u prijavi dalje navodi, ulazak, boravak i odlazak navedenih lica suprotno članu 7 Zakona o strancima, organizovan je koristeći asistenciju i saglasnost Predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića na čiji poziv je i organizovan dolazak pomenutih lica, u kordinaciji i pod zaštitom direktora policije Crne Gore Zorana Brđanina, i u neposrednoj realizaciji njemu podređenih službenika.

Boljević kao dokaz navodi izjave objavljene u medijima sad već bivšeg načelnika granične policije g. Vaska Akovića, iz kojih se, kako tvrdi, zaključuje o činjenju njemu nadređenog Dragana Klikovca, V.D. pomoćnika Direktroa Uprave policije za Sektor granične policije i njemu podređene Aleksandre Đukić, rukovodioca stanice pogranične policije na aerodromu Podgorica.

U dokaze je uvrštena i dokumentacija Uprave policije o načinu i koordinaciji organizacije dolaska u Crnu Goru Njegove Svetosti Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovački i Patrijarha srpskog gospodina Porfirija i apostolskog administratora Đakovačke eparhije sa većim brojem sveštenih lica.

Izjave učesnika i drugih policijskih službenika koji imaju saznanje o načinu organizacije predmetnog događaja.

Dokumentacija Aerodroma Crne Gore, Aerodrom Podgorica, o licima koja su rukovodila i koordinirala dolazak i odlazak Njegove Svetosti Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovački i Patrijarha srpskog gospodina Porfirija i apostolskog administratora Đakovačke eparhije sa većim brojem sveštenih lica sa Aerodroma Podgorica mimo zvaničnog protokola i bez vršenja granične kontrole, protivno svim zakonskim propisima koji se primjenjuju na štićene ličnosti prilikom boravka i odlaska iz Crne Gore.

Krivična prijava je podnijeta protiv:

  1. Dritana Abazovića, Predsjednika Vlade Crne Gore, kao organizatora;
  2. Zorana Brđanina, direktora policije kao neposrednog rukovodioca;
  3. Miloša Rakonjca, V.D. pomoćnika direktora za Sektor policije posebne namjene kao neposrednog izvršioca;
  4. Dragana Klikovca, V.D. pomoćnika Direktroa Uprave policije za Sektor granične policije kao neposrednog izvršioca;
  5. Aleksandrom Đukić, rukovodica stanice pogranične policije na aerodromu Podgorica kao neposrednog izvršioca;
  6. NN rukovodnog lica u Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo Beograd kao neposrednog izvršioca;
  7. Dežurnog lica u terminalnoj kontroli leta Podgorica dana 03.08.2022. godine u periodu od 07h00m do 17h00m kao neposrednog izvršioca,
  8. NN lica zaposlenih u Aerodromima Crne Gore, Aerodrom Podgorica kao neposrednog izvršioca.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije Perić sletio je juče ujutru iz Republike Srpske na poligon policijskog kampa na Zlatici helikopterom MUP-a Srbije, odakle je uz jake mjere obezbjeđenja, bez prethodno ikakve zakonom predviđene kontrole i evidencije, sproveden u Vilu Gorica, gdje je potpisao Temeljni ugovor sa premijerom Dritanom Abazovićem. Kratko se zadržao i u Manastiru Dajbabe, odakle se novom rutom zaputio ka podgoričkom aerodromu i, ponovo bez evidentiranja na graničnom prelazu, odletio za Srbiju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: