Aktuelno Politika Regija

Kurti se obratio na srpskom: Vučićevi naprednjaci kriminalizovali politiku u Srbiji, a sada na severu Kosova pokušavaju da politizuju kriminalce

Kosovski premijer Albin Kurti obratio se video porukom na srpskom jeziku građanima srpske zajednice Republike Kosovo, rečima da zna da situacija nije nimalo laka i da “svi strepimo od nepredvidljivih mogućih događaja u skorijoj budućnosti“, javlja Anadolija.

Kurti je kazao da mu je žao što su izbori u četiri opštine na severu Kosova morali biti održani sa tako niskim izlaskom građana. Podsetio je da su 10. decembra prošle godine izbori bili odloženi za četiri meseca, uz nadu da će Srpska lista učestvovati na njima.

“Međunarodna zajednica nam je obećala da će, ukoliko mi prihvatimo Ohridski aneks, oni osigurati učestvovanje Srpske liste na izborima. Stoga smo 17. marta ove godine produžili rok za registraciju stranaka za pet dana. Sve ovo uzalud. Pomislio sam da će bar Aleksandar Jablanović pobediti u Leposaviću, ali on je izašao iz trke 21. aprila, dva dana pred sigurnu pobedu. Čuo sam da je dobio milion evra i dva stana u Beogradu. Možda nije tačno, ali u svakom slučaju, mora se raditi o prevelikom pritisku ili preluksuznoj ponudi, koja je naterala Jablanovića da kaže da neće da maltene šutira penal. Predstavnici Srpske liste, pa i Jablanović, su svašta rekli o Kosovu i o meni, ali ja sam ipak ostao spreman da ih prihvatim kao buduće gradonačelnike”, kazao je Kurti.

Premijer je poručio da su sada potrebni prevremeni izbori i otvorena, slobodna, predizborna kampanja u četiri opštine na severu Kosova, a za to je potrebna vladavina prava i sredina u kojoj nema zastrašivanja i kriminalaca.

“S druge strane, potrebni su nam sastanci u Briselu za hitno, potpuno i bezuslovno sprovođenje osnovnog sporazuma iz Brisela, čiji je sastavni deo Ohridski aneks. Meni je jasno sada da je predsednik Srbije rekao da sporazumu kako ga ne bi potpisao, a sada se žali i kaje što je rekao da, što je prihvatio taj sporazum, koji znači de facto priznavanje Republike Kosovo”, kazao je Kurti.

Naveo je da očigledno, vlast u Beogradu, ponekad želi da se vrati u doba pre juna 1999. godine, ponekad pre februara 2008, a ponekad pre februara ove godine kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio Briselski sporazum.

“Napad i kidnapovanje policajaca, pucanje na vojnike KFOR-a, nasilno srljanje na novinare, neće se tolerisati. Demokratsko i liberalno društvo, ne podnosi kulturu siledžija”, upozorio je kosovski premijer.

U obraćanju srpskoj zajednici, Kurti je kazao da nije za rat, da je protiv rata. Istakao je da su već više od deset godina, takozvani Vučićevi naprednjaci kriminalizovali politiku u Srbiji, a sada na severu Kosova pokušavaju da politizuju kriminalce.

Naveo je da je kosovska vlast zatvorila 16 ilegalnih puteva na severu, uništila 83 kriminalne grupe, konfiskovala oko dve tona narkotika, uništili 14 laboratorija droge, osam takvih na severu, a i pet postrojenja za proizvodnju kripto valuta.

Istakao je da je mnogo toga urađeno za srpsku zajednicu, navodeći da je pored ostalog završena restauracija pravoslavnog nasleđa na Kosovu: Manastir Tamnice i Svete Marije u Kamenici, kao i manastir Draganac u Novom Brdu.

Počela je restauracija četiri tradicionalne kuće u Prizrenu, čiji su vlasnici Srbi. Na osnovu zadnjeg poziva za direktnu pomoć, finansijsku podršku je dobilo nekoliko organizacija i pojedinaca za izdavanje knjiga, sportske, kulturne i umetničke aktivnosti. U toku je i izrada nacrta plana o konzervaciji sela Velike Hoče.

“Ponovo je uspostavljen rad komisije odgovorne za verifikaciju diploma Univerziteta Severne Mitrovice. Ova je komisija do sada primila 44 aplikacije od strane diplomiranih”, kazao je Kurti.

Premijer je na kraju kazao da je kosovska država “naša zajednička“ i pozvao je srpske građane da “zajednički gradimo čvrste mostove, zbog onoga što želimo za nas same i naše porodice“.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: