Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Sandžak Srbija

Hill upoznat sa položajem Bošnjaka i sa radom Islamske zajednice Srbije (IZS)

Američki ambasador u Republici Srbiji Christopher Hill posjetio je Bošnjačko nacionalno vijeće i Islamskku zajednicu Srbije (IZS).

Hill se tokom boravka u Novom Pazaru u BNVU sastao sa predsjednicom Vijeća Misalom Pramenković.

“Tokom sastanka, razgovaralo se o položaju Bošnjaka u Republici Srbiji, kao i o potencijalnoj saradnji BNV i Ambasade SAD na polju kulture”, saopšteno je iz BNV-a.

Tom oog susretu prisustvovali su predsjednik Izvršnog odbora Vijeća Fuad Baćićanin i potpredsjednici Jasmina Curić, Mustafa Fetić i Edin Numanović.

Delegacija Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, posjetila je u četvrtak i Islamsku zajednicu Srbije i sastala se u Novom Pazaru sa reisu-l-ulemom IZS, Senad ef. Halitovićem.

Reisu-l-ulema Halitović upoznao je goste sa radom Islamske zajednice, završenim izbornim procesom u Islamskoj zajednici i naglasio važnost dijaloga i međusobnog razumevanja u izgradnji boljeg društva.

“U konstruktivnom razgovoru bilo je takođe riječi o vrijednostima koje povezuju naše zajednice, o poštovanju raznolikosti i toleranciji, kao bazičnim vrednostima na kojima se zasniva jačanje međunarodnih odnosa u državi Srbiji i regionu”, saopšteni je iz Islamske zajednice Srbije.

Delegaciju Islamske zajednice Srbije, pored reisu-l-uleme, činili su i muftija sandžački, Muhamed ef. Demirović, direktor Vakufske direkcije, mr. Jakup ef. Leković, zamenik muftije sandžačkog, Sabit ef. Šećović, kao i šef kabineta reisu-l-uleme, Nihad ef. Dervišević.

Ambasador Hill se tokom svoje druge posjete Novom Pazaru susreo i sa predstavnicima lokalne samouprave Novog Pazara.

On je prošle godine, na isti dan, također boravio u zvaničnoj posjeti Novom Pazaru.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: