Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika

Bećirović: U toku je otvoreni udar na integritet i ustavni poredak države Bosne i Hercegovine

Najnoviji atak i ultimatum predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine predstavlja eskalaciju njegovog kontinuiranog pravnog nasilja i antidejtonskog djelovanja. U toku je otvoreni udar na integritet i ustavni poredak države Bosne i Hercegovine što je kažnjivo prema Krivičnom zakonu BiH, poručio je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, prenosi Anadolija.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, foto: https://www.facebook.com/becirovic.sdp

“Pozivam visokog predstavnika u BiH da konačno sankcionira Milorada Dodika zbog njegovog kontinuiranog antidejtonskog i antiustavnog djelovanja koje može imati dalekosežne i veoma teške posljedice ne samo po demokratski razvoj Bosne i Hercegovine, nego i po mirovni proces u Bosni i Hercegovini, ali i šire”, naglasio je Bećirović.

Pozvao je visokog predstavnika u BiH da javno odgovori da li djeluje na teritoriji države Bosne i Hercegovine ili je visoki predstavnik za bh. entitet Federacija BiH.

Pozvao je i Tužilaštvo BiH da u okviru svoje nadležnosti, pokrene pitanje krivične odgovornosti Milorada Dodika zbog počinjenja krivičnog djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine, odnosno napada na ustavni poredak iz člana 156. Krivičnog zakona BiH, kao i počinjenja krivičnog djela protiv pravosuđa iz člana 239. istog zakona.

“Pozivam Evropsku uniju da hitno uvede sankcije Miloradu Dodiku i njegovoj organiziranoj grupi zbog rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Krajnje je vrijeme da se EU priključi sankcijama koje su opravdano uvele Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske. EU treba konkretno pokazati da li je svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma ili su pojedine države u EU postale tihi saučesnici u antidejtonskom projektu razbijanja međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine”, naveo je Bećirović.

Nezabilježeni pritisci koje inicira, osmišljava i predvodi predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik i njegovi sljedbenici u RS, i iznuđivanje povlačenja sudije Zlatka Kneževića iz Ustavnog suda BiH prije isteka njegovog mandata u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, kao i neimenovanje nedostajućih sudija Ustavnog suda iz bh. entiteta RS, smatra Bećirović, predstavlja opasan antidejtonski, antiustavan i nezakoniti plan blokade Ustavnog suda BiH kao čuvara Ustava i udar na demokratski razvoj i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini.

Ustavni sud BiH je državna institucija utemeljena članom VI. Ustava BiH kao nezavisni čuvar Ustava i kao institucionalni garant za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ustanovljenih Ustavom BiH i instrumentima Aneksa I. Ustava BiH.

Ustavni sud BiH je, podsjetio je, po ovlaštenju koje proizilazi iz samog Ustava BiH, na osnovu člana VI/2.b) Ustava BiH, donio Pravila Ustavnog suda BiH objavljena u Službenom glasniku BiH broj: 94/14, kojim se uređuju postupak pred sudom, njegova organizacija, sjednice Ustavnog suda, odluke i drugi akti i donošenje odluka, prava i dužnosti Ustavnog suda i sva druga pitanja u vezi sa radom Ustavnog suda.

Izmjene člana 42. Pravila Ustavnog suda BiH koje je donio ovaj sud, kojima se sprječavaju blokade i omogućuje rad samog suda, u nadležnosti su Ustavnog suda BiH koji nije dio ni zakonodavne, ni izvršne, ni redovne sudske vlasti, nego je Ustavom BiH pozicioniran kao posebna samostalna i nezavisna vlast, koja na osnovu tog Ustava, djeluje kao korektivni faktor za ostala tri segmenta vlasti, te takve odluke Ustavnog suda BiH ne podliježu korekcijama niti preispitivanju bilo koje druge vlasti u Bosni i Hercegovini.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: