16 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Ekonomija Srbija

Vlada Srbije: Pelet maksimalno 322 eura po toni

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sjednici Uredbu o ograničenju visine cijene peleta kojom maksimalna maloprodajna cijena peleta ne smije prelaziti 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima. Na današnjoj sjednici je donijeta odluka i o privremenoj zabrani izvoza peleta i određenih drvnih sortimenata.

Ove mjere su donijete u cilju sprečavanja poremećaja na tržištu koja može ugroziti energetsku bezbjednost Srbije, saopštila je danas Vlada Srbije.

Uredbom o ograničenju visine cijene peleta, a koja će biti na snazi 90 dana od dana stupanja na snagu, predviđeno je da maksimalna maloprodajna cijena peleta ne smije prelaziti 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima.

“Sprovođenje nadzora nad primenom uredbe na terenu i kontrolisanje maloprodajne cijene peleta, vršiće inspekcijski organi Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija”, navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici je donijeta i Odluka o privremenoj zabrani izvoza peleta i određenih drvnih sortimenata za potrebe proizvodnje čvrstih goriva na bazi biomase na domaćem tržištu.

Članovi vlade dali su saglasnost na odluku o usvajanju cjenovnika osnovnih proizvoda šumarstva – drvnih sortimenata javnog preduzeća za gazdovanje šumama „Srbijašume“, kojim se odobrava povećanje od 15 odsto, a u interesu zaštite imovine, odnosno šuma u državnoj svojini Republike Srbije i njihovog ekonomski opravdanog korišćenja.

Na današnjoj sjednici donijeta je izmenjena odluka o privremenoj zabrani izvoza Euro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: