26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Vremeplov

“Lažu te brate”, dvije godine od građanskog bunta i bez odgovornosti

Na današnji dan, 30 juna 2020. godine, spontano okupljena grupa građana je ispred zgrade Uprave Opšte bolnice Novi Pazar izrazila protest prema srbijanskim zvaničnicima zbog kolapsa zdravstvenog sistema.

Tokom obraćanja premijerke Srbije Ane Brnabić ministra zdravlja, Zlatibora Lončara i lokalnih zvaničnika i predstavnika Opšte bolnice okupljeni su zvižducima izrazili negodovanje zbog odnosa i nehumanog postupanja prema bolsnicima u Opštoj bolnici Novi Pazar.

Dok su se Ana Brnabić, Zlatibor Lončar i ostali obraćali medijima grupa okupljenih je skandiraa “lažeš”, “umiru nam roditelji, braće drugovi”, “a naša djeca”, “Meho napolje”, “respiratori neispravni”, “stotine je umrlo, eee”, “sve je pod kontrolom, aaa”…

Građani su tražili odgovore ne mnoga pitanja, ali zvaničnih odgovora u vezi velikog broja umrlih, oboljelih, kao i neadekvatne pružanja medicinske pomoći, do danas nisu predočene javnosti..

Do održavanja izbora 21. juna 2020. godina široj javnosti nije bila poznata situacija sa pandemijom u Novom Pazaru i sandžačkim opštinama. Krajem juna, iz dana u dan, se povećavao broj umrih i oboljellih, među kojima je bilo ljekara i medicinskog osoblja.

U javnosti su se pojavile fotografije i snimci scena iz odljeljenja Opšte bolnice u Novom Pazaru na kojima se vidi kako pacijenti leže po dvoje u krevetu, stolicama, hodnicima i s navodima da im nije pružena adekvatna medicinska pomoć.

Više radnika Opšte bolnice u Novom Pazaru u znak protesta okrenulo je leđa tokom obraćanja premijerke i ministra zdravlja Vlade Srbije, Ane Brnabić i Zlatibora Lončara. Novi Pazar, 30. jun 2020.

Tog dana je desetak ljekara i medicinskih radnika, okretanjem leđa predstavnicima Vlade Srbije, izrazilo protest zbog odnosa prema njima i pacijentima

Nekoliko dana uoči protesta tadašnji i aktuelni vd direktor Opšte bolnice Novi Pazar, Meho Mahmutović se, kao i Zoran Gojković na jednoj od ređih konferencija za medije, hvalio stabilnom situacijom u Novom Pazaru.

Više od trećine specijalista zaposlenih u Opštoj bolnici u Novom Pazaru (37) pokrenulo je kasnije peticiju za smjenu Mahmutovića, smatrajući da su on i njegov tim najodgovorniji za kolaps u bolnici i lažno informisanje javnosti, a zahtjev su sredinom avgusta uputili predsjedniku, premijerki i ministru zdravlja.

Prema zvaničnim potvrdama Kriznog štaba Vlade Srbije tokom vala pandemije, u junu i julu 2020. godine u Novom Pazaru je zabilježena najveća smrtnost izazvana bolešću koronavirusa.

Nezvanične su procjene da je nekoliko stotina ljudi izgubilo živote.

Zvanični konačni podaci o broju umrlih, oboljelih, liječenih, protokolima i eventualnim greškama u liječenju, odgovornosti i pokrenutima postupcima protiv potencijalno odgovornih do danas nisu saopšteni.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: