29 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Politika

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U Bosne i Hercegovini i svijetu danas se obilježava 1. mart, Dan nezavisnosti.

Nizom manisetacija, skupova, upućivanjem čestitki i dova kao i podizanjem državne zastave na jarbol obilježava se ovaj državni praznik, prenosi BHRT.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uputila je čestitku u povodu 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

“Na današnji dan 1992. godine izjasnili smo se za Bosnu i Hercegovinu državu Hrvata, Bošnjaka i Srba kao konstitutivnih naroda i svih drugih koji u njoj žive. Stoga neka i ovaj Dan neovisnosti bude podsjetnik za naše zajedničko djelovanje i predanost izgradnji bolje, sigurnije, prosperitetnije države jednakopravnih konstitutivnih naroda i drugih građana. Danas, 32 godine poslije, čvrsto smo uvjereni u uspjeh BiH na europskom putu i iščekujemo službeno otvaranje pregovora BiH s EU”, poručila je Krišto.

Nizom aktivnosti u Mostaru je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Današnje obilježavanje počelo je podizanjem državne zastave na brdu Fortica iznad grada. Nakon toga, položeno je cvijeće u Liska haremu i na mostarskim Šehitlucima, a na Starom mostu u Mostaru, u organizaciji Kluba skakača “Mostari”, održan je skok u Neretvu kojim je svečano obilježen Dan nezavisnosti.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik te države koji se obilježava 1. marta svake godine.
Ovaj datum je proglašen za nacionalni praznik ankon održanog referenduma od 29. februara do 1. marta 1992. godine za nezavisnost Bosne i Hercegovine preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ.

Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995, neposredno nakon okončanja rata u Bosni i Hercegovini i tačno tri godine nakon što je Republička izborna komisija Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine potvrdila rezultate referenduma o određivanju statusa Bosne i Hercegovine.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Tuzli je obilježen odavanjem poštovanja i polaganjem cvijeća na ceremonijalnom platou Slana Banja. Delegacije Tuzlanskog kantona, grada Tuzle, boračkih udruženja i nevladinih organizacija položili su cvijeće na spomen obilježjima tuzlanskim jedinicama u odbrani Bosne i Hercegovine u minulom ratu, spomeniku partizanskim brigadama, spomeniku zlatnim ljiljanima i spomeniku civilnim žrtvama rata.

U Narodnom pozorištu Tuzla gradsko vijeće Tuzle je održalo svečanu sjednicu u povodu Dana nezavisnosti BiH.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen je i u Unsko-sanskom kantonu. Tradicionalno, državne zastave istaknute su u svim opštinama i gradovima, a predstavnici vlasti položili su cvijeće na spomen obilježja i mezarja te tako odali počast onima koji su se borili za njenu opstojnost i nezavisnost.

Također, dan ranije je održana i svečana sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona na kojoj je istaknuto kako je budućnost ono na čemu treba istrajati, kao i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Podizanjem državne zastave na jarbol visok 12 metara, na popularnom goraždanskom izletištu Gubavica, Gradska uprava Goražda jutros je građanima čestitala 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

“Iz herojskog grada Goražda na ovaj način želimo čestitati Dan nezavisnosti svim Bosancima i Hercegovcima. Danas smo ispunili obećanje koje smo dali mlađim generacijama na čiju je inicijativu ovo izletište i uređeno”, kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u Srebrenici, foto: Ahmed Hrustanović, fb

U Zenici je organizovan defile povodom dana nezavisnosti. Ove godine, kao godinu ranije Udruženje BOSANSKA ČAST Zenica određeno je za nosioca aktivnosti na manifestaciji obilježavanja dana nezavisnosti države Bosne i Hercegovine, a naš paraplivač i reprezentativac BiH Ismail Zulfić predvodi defile.

Brojne delegacije položile su cvijeće i vijence na Spomen-obilježju Vječna vatra, u Sarajevu, povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Delegacije svih nivoa vlasti danas su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, odale počast šehidima i prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću.

Više od deset gradonačelnika u Kanadi, članovi vlade i parlamenta, ukazali su počast državi Bosni i Hercegovine čestitajući 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, saopćio je Institut za istraživanje genocida, koji djeluje u toj zemlji.

Čestitke su upućene iz glavnog grada Otave, najvećeg kanadskog grada Toronta i olimpijskog Kalgarija, grada pobratima sa Sarajevom. O blagodatima države Bosne i Hercegovine upoznato je 25 miliona stanovnika tih gradova.

U pisanim čestitkama, gradonačelnicu su naveli da se pridružuju bosanskohercegovačkoj dijaspori u Kanadi u proslavi Dana nezavisnosti te su istaknuli veliki značaj kao simbola suvereniteta, nezavisnosti, integriteta i jedinstva BiH.

Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine započelo je jutros na brdu Hum iznad Sarajeva.

Isticanju državne zastave uz intoniranje himne prisustvovali su bivši ministar odbrane a trenutni savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva Sifet Podžić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića Alija Kožljak, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, zamjenik gradonačelnice Samir Avdić, delegacija Grada Sarajeva, načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić, pripadnici Oružanih snaga BiH te mnogi građani.

Izvor: BHRT (E.D.)

Povezane vijesti

%d bloggers like this: