27 Februara, 2024
Aktuelno Politika Srbija

Ljajić ispunio obećanje, neće biti ministar, ali?

Ministar trgovine, turizma i komunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je više puta da neće biti ministar u sljedećoj vladi. Prema navodima nekih beogradskim medija Ljajić će nakon formiranja nove vlade ostati bez pozicije ministra ali će kao šef Kancelarije za saradnju sa muslimanskim zemljama biti dio republičke vlasti.

Rasim Ljajić na jednoj od sjednica Vlade 2015. godine. Foto: SNews (arhiv)

Provladin list Večernje novosti u tekstu “Sklapaju se kockice oko sastava nove Vlade Srbije” , među članovima Vlade ne svrtstava ministra sa dvadesetogodišnjim stažom.

“Nedoumica je na kojoj će funkciji biti sadašnji ministar bez portfelja za inovacije Nenad Popović, ali se spekuliše da bi mogao da preuzme Kancelariju za saradnju sa Rusijom i Kinom, dok bi neko slično zaduženje, ali vezano za muslimanske zemlje, mogao dobiti i ministar trgovine Rasim Ljajić”, objavio je taj list.

Rasim Ljajić na jednoj od sjednica Vlade 2015. godine. Foto: SNews (arhiv)

Predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) i dugogodišnji lider Sandžačke demokrtaske partije (SDP) Rasim Ljajić partije tačno mjesec dana izbjegao je da direktno odgovori na pitanje novinara da li će biti ministar u budućoj vladi Srbije.

“Za 15 dana ćemo imati novi razgovor oko kadrovskih rješenja i bilo bi nekorektno da saopštavam medijima prije nego što njemu (Vučiću) saopštim svoje planove za učešće u novoj vladi. Ponosan sam na ono što sam uradio, pravio sam greške, ali nemam čega da se stidim. Mislim da sam puno učinio za Srbiju i Sandžak”, rekao je tada Ljajić za N1.

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije na čijem je čelu Rasim Ljajić Branimir Jovanović, je u razgovoru za Danas, odgovarajući na podsjećanje da je svojevremeno Rasim Ljajić najavio da više neće ostati dio vlade i da će se povući, ina pitanje la li će se to dogoditi, izjavio da je mišljenja da Rasim Ljajić treba da bude ministar u novoj Vladi Republike Srbije, jer ga za to prije svega kandiduju rezultati iz prethodnog perioda.

“On je odlično i odgovorno radio posao u svom resoru. Ponavljam, to je moj stav i sigurno stav većine u SDPS-u. Saznaćemo uskoro imena kandidata za sastav nove vlade”, naveo je Jovanović.

Foto: SNews (arhiv)

Podsjećamo da je Rasim Ljajić, kao svojevrstan fenomen u politici i državi,ne samo Srbije nego i šire jer je punih dvadeset godina u kontinuitetu uspio da zadrži funkciju ministra u Beogradu.

On je, priključivši se, sa minornim političkim rezultatom, tadašnjem DOS-u, od novembra 2000. godine do marta 2003. godine bio ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi SR Jugoslavije, zatim je na istoj poziciji ali kao ministar Srbije i Crne Gore bio u periodu od marta 2003. do juna 2006. godine.

Kao srbijanski ministar rada i socijalne politike bio je u periodu od maja 2007. do jula 2012. godine.

Nakon dolaska na vlast Srpske napredne stranke (SNS) Ljajić im se priključuje i u periodu od jula 2012. godine obavlja funkciju ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i potpredsjednika Vlade.

– Sklapaju se kockice

Večernje novosti “prognozirajući novi sastav Vlade Srbije između ostalog pišu da ubjedljivo najviše šansi da stane na čelo Vlade ima premijerka Ana Brnabić. U tom slučaju, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je pominjan kao jedno od rješenja za šefa tima iz Nemanjine 11, mogao bi da bude među najozbiljnijim kandidatima za ministra pravde.

Foto: Vlada R. Srbije (arhiv)

“Ovo je jedan od detalja iz mozaika buduće izvršne vlasti koji se uveliko sklapa, ali su izmjene u pojedinim personalnim rješenjima moguće bukvalno pred samo polaganje zakletve ministara, koja bi, kako sada stvari stoje, trebalo da se obavi u prvoj polovini septembra. To se prije svega odnosi na tabor naprednjaka koji je apsolutno dominantna politička opcija poslije junskih izbora i konture nove vlade zavise najviše od miješanja kadrovskih karata u ovoj stranci”, konstatuju novine bliske aktuelnim vlastima i zaključuju da nema sumnje da će SNS zadržati najjače pozicije u Nemanjinoj, a raspored ostalih fotelja za ovalnim stolom zavisi od toga da li će se predsjednik Aleksandar Vučić opredjeliti za savez sa jednom političkom partijom (čemu je bliži) ili će se ići na neku vrstu koncentracione vlade.

Izvor: Večernje novosti, N1. Danas, Kurir, Snews

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: