20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

U Sandžaku Kurban bajram se obilježava uz mjere zaštite od COVID-19

U svim džamijama Mešihata IZ-e Sandžaka Rijaseta Islamske zajdnice Srbije (IZS) jutros je uz propisane mjere predistrožnosti obavljen bajrama namaz. Bajram namaz, uz znatno manje prisustvo vjernika nego ranije, u Novom Pazaruje klanjan je u 06.01 sati, nakon čega je proučena dova.

Nakon namaza i kratkog obraćanja imama sa bajramske hutbe ovog bajrama je, bez uobičjnih vjerskih programa i svečanosti, pod posebnim mjerama zaštite počelo obilježavanja največeg muslimanskog blagdana, Kurban bajrama.

Rijaset Islasmke zajednice Srbije (IZS) je saopštio da neće organizovati nikakve bajramske svečanosti, programe i prijeme, a džematlijama savjetuje da svoje bajramske zijarete (posjete i obilaske) ograniče na najužu rodbinu, strogo vodeći računa o fizičkoj distanci, pritom, izbjegavajući rukovanje prilikom čestitanja.

– Bajramska poruka muftije Halitovića

Muftija sandžački Senad ef. Halitović je u bajramskoj poruci istakao da muslimani ovaj bajram dočekuju u specifičnim okolnostima, u znatno težim uslovima, sa oštrijim mjerama zbog virusa i posljedica koje je izazvao, posebno u Sandžaku.

“Onaj ko je izgubio voljenu osobu, pa se strpi i sabura zarad Allaha dž.š., Allah dž. š. će ga nagraditi dženetom zbog toga. To je jedina utjeha vjerniku koji je izgubio nekog bliskog i dragog. Bajram je blagdan, a mnoga će srca biti tužna zbog preseljenja na ahiret neke drage osobe, oni neka budu smireni i neka računaju na velike deredže kojima će Allah dž. š. počastiti njih i one koji su preselili u ovoj situaciji. Važno je da ih ne zaboravljaju u dovama, da posebno svi dovimo za one koji su preselili ali i da dovimo u ovim danima, da Allah dž. š. od nas otkloni ovaj virus. Molim Allaha dž.š. da primi naša dobra djela, da primi kurbane i našu žrtvu koju smo podnijeli u minulom periodu mi u Sandžaku. Molim Allaha dž. š. da oprosti grijehe onima koji su preselili pod ovim okolnostima, računajući i nadajući se da su svi oni šehidi, kako je i rekao Poslanik s.a.v.s. da je šehid onaj ko preseli od zarazne bolesti. Molim Allaha dž. š. da ozdravi bolesne, da sačuva cijeli svijet i čovječanstvo, da otkloni ovu pošasti. Neka je bajram mubarek i da u miru provedemo ove dane”, poručio je muftija Halitović.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: