25 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

Zukorlić odbio Ljajićevu ponudu, unaprijed znao da će propasti pregovori o bošnjačkom jedinstvu

Predsjednik Stranke pravde i pomirena (SPP) Muamer Zukorlić potvrdio je da će, između ostalog, dobijanje jednog ministarstva biti “donja crta” za učešće te stranke u vlasti na republičkom nivou i da je unaprijed znao da će propasti pregovori o bošnjačkom jedinstvu.

On je na konferenciji za medije izjavio da je njegova stranka odbila ponudu Sandžačke demokratske partije (SDP) i Srpske napredne stranke (SNS) da bude dio vlasti u Novom Pazaru, te da će se zalagati da se preformuliše vlast u Tutinu.

Zukorlić je ocjenio da je devet narodnih poslanika u srbijanskom parlamentu mogao biti veliki potencijal za zajedničko djelovanje i da je, bez obzira na međusobne probleme, to ipak uspjeh.

– Unaprijed znali da se dogovor o bošnjačkom jedinstvu neće postići

Iznoseći niz kritika i optužbi, uz konstatciju da je “SDA Sandžaka doživjela debakl i da će postai minirna stranka” Zukorlić je kazao da su prilikom pristanka na razgovore sa predstavnicima SDA Sandžaka znali da se dogovor o bošnjačkom jedinstvu neće postići.

“I tada kada smo pristali na razgovore znali smo da se dogovor neće postići. Znali smo da njegova (Sulejman Ugljanin) priča o statusu Sandžaka i statusu Bošnjaka je jedna provara u koju on ne želi da se miješa jer zna da SDA Sandžaka sama ne može da rješava status Sandžaka, ali zna isto tako da sa nama može da rješava status Sandžaka. Njemu odgovara da smi mi budemo nedovoljno patriote kao on. On koristi ovo kad god mu treba da zatalasa javnost”, naveo Zukorlić dodavši da su ovim pregovorima “raskrinkali licemjerstvo i hipokriziju prema Sandžaku.

Govoreći o učešću u budućoj srbijanskoj vladi on je naveo da će učestvovati u narednim konsultacija o učešću i da će biti ozbiljna vlast ili veoma ozbiljna opozicija.

– Ljajić u Novom Pazaru kontroliše preko 45 državnih ustanova

Dodajući da nema protiv ništa da predsjednik (Aleksandar Vučić) gradi aerodrom u Trebinju, Zukorlić je rekao da za učešće u vladi njegova stranka traži aerodrom u Sandžaku, ažuriranje autoputa Duga poljana-Beograd, autoputno povezivanje Novog Pazara sa Sarajevom i Beogradom, prugu u Sandžaku od Raške do Bistrice i gasovod koji je došao do Kopaonika

“Naravno da bi se to desilo, da SPP svojim kapacitetom može biti garant ostvarenju ovih ciljeva i programa ,je jedino moguće ako SPP bude članica te vlade. Ne samo ministarstvo, ali svakoko da imamo zahtjeve u prekomponovanju utjecaja kroz državne ustanove u Sandžaku, koje je možda u istom rangu važno kao ministarstvo jer ove katastrofe se najmanje dešavaju preko ministarstva”, istakao je Zukorlić dodavši da Rasim Ljajić u Novom Pazaru kontroliše preko 45 državnih ustanova, te da je to “baza kojom se vještački održava jedna politička moć”.

Predsjednik SPP je “ekskluzivno” saopštio da su imali ponudu ali nisu uopće bili zainteresirani za vlast u Novom Pazaru.

Naglasivši da su SDP i SNS ključni krivci za stanje u Novom Pazaru, Zukorlić je ocjenio da bi ulazak njegove stranke, kao trećeg partneta u vlast Novog Pazara, značio njihovu rehabilitaciju i da “peru ono što se nikada ne može oprati”.

“Naravno zbog onoga što su činili proteklih 12 goidna u Novom Pazaru, ali posebno zbog onoga što su činili u zadnja tri mjeseca. Ne sa onima koji žele da vladaju u naredne četiri godine sa 300 i više mrtvih. Sa takvima se drugačije razgovara i obračunava”, poručio je on, navodeći prethodno da su od SDP-a imali ponudu da formiraju vlast i u Sjenici i Prijepolju, ali da su u Prijepolju “kažnjeni” jer nisu prihvatili da budu dio većine u Novom Pazaru.

Ponovio je da je “odgovornost pod kapom SDP-a” gradske vlasti, bolnice i Zavoda za javno zdravlje zbog velikog broja umrlih od koronavirusa

– Žal za Tutinom

Lider SPP-a je naveo da su bili zainteersirani za vlast u Tutinu i da se, kako je naveo, konačno sruši SDA, uz prethodno postavljene proncipe, prvi je u slučaju ove opštine bio promjena, te da, kako je istakao SNS spasila SDA Sandžaka od rušenja s vlasti.

“Nismo uspjeli u Tutinu iako ja nisam digao ruke od Tutina. Sve ćemo učiniti da pokušamo preformulisati vladajuću većinu u Tutinu. To može biti vezano za ishod dogovora u Beogradu i moguće ućešće Stranke pravde i pomirenja u formiranju nove vlade. Ako se tamo napravi dogovor onda će biti realnije preformulisanje vlasti u Tutinu”, poručio je on.

Zukorlić je rekao i da će biti u prilici da objasni Srpskoj naprednoj stranci (SNS) da je napravila kastarofalnu grešku podrškom SDA Sandžaka u Tutinu,

“Ukoliko SNS shvati tu grešku onda taj kojeg su dali SDA mogu da ga uzmu. Tu je vrlo jasna matematika.Uslov je da SNS shvati”, predočio je on.

Zukorlić je, odgovarajući na novinarsko pitanje da li konce vlasti u Novom pazaru, Tutinu i Sjenici drži SNS, odgovrio da je SNS radio skoro sve što su radile prethodne vlasti iz Beograda, kao i da je to držanje “političke pat pozicije”.

Lider SPP-a osudio napade na kadrove njegove političke opcije, vd direktora Doma za smeštaj lica sa smetnjama u razvoju u Tutinu Omera Đondića idirektora Televizije Sandžak Salahudina Fetića i zatražio od tužilaštva i nadležnih organa da riješe ove slučajeve o procesuiraju odgovorne.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: