19 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Novi Pazar Sandžak Zdravlje

Ljekari iz BiH došli u Novi Pazar da pomognu u liječenju oboljelih od korone

Članovi timova ljekara i medicinskog osoblja iz Bosne i Hercegovine danas popodne doputovali su u Novi Pazar kako bi pomogli kolegama u liječenju oboljelih od koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon obilaska Opšte bolnice Novi Pazar i susreta sa koordinatorom OB-a dr. Mirsadom Đerlekom, na konfeernciji za novinare je rečeno da će bosanskohercegovački ljekari, infektolozi, anesteziolozi i ostalo medicinsko osoblje pomoći u respiratornom centru, infektivnom odjeljenju i trijažnom centru u Novom Pazaru.

Šef Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu doc. dr. Rusmir Baljić rekao je da će biti tu koliko bude potrebno, ocijenivši da je u Novom Pazaru epidemija dostigla vrh.

“Sada se stabilizuje stanje i možete, vjerovatno u Novom Pazaru i okolini, očekivati da dođe do pada broja novooboljelih. Međutim, mi smo tu da pomognemo, da zamijenimo te ljude. Dolazimo sa velikim iskustvom, i u Sarajevu i u Tuzli, i mi smo nadomjestili jedan dio”, rekao je doc. dr. Baljić, dodavši da je tokom obilaska bolnice u Novom Pazaru zaključio kako ne nedostaje opreme i kako su ljudi ključni.

On je kazao da je terapija u liječenju oboljelih od COVID-19 ista svugdje u svijetu i protokoli su napravljeni na osnovu kliničkih iskustava.

“Na prostoru bivše Jugoslavije nema razlike po pitanju pristupa i terapije. Svi pokušavamo iskoristiti lijekove koji su već dostupni, registrovani i koji nemaju nusefekata. Sve je na ljekarima kliničarima da odluče šta bi moglo pomoći u određenom trenutku. Većina pacijenata nije bolesna samo od COVID-a niti je samo COVID uzrok smrti, a oboljenja od ranije i budu razlog smrti. Upitno je da li je to od COVID-a ili sa COVID-OM”, rekao je dr. Baljić, dodavši kako se u ovom slučaju ljekari trude da liječe primarno oboljenje i saniraju infekciju koronavirusa.

Ekipe iz Sarajeva će biti angažovane u OB Novi Pazar koja je dobila status regionalnog COVID centra i liječi i hospitalizuje pacijente iz Sjenice i Tutina.

“Ako kod nas bude neko stabilno stanje, mi ćemo biti tu dok se ovo baš ne stabilizuje u potpunosti”, poručio je dr. Baljić.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je ranije danas izjavila da na poziv bolnice iz Novog Pazara, uz saglasnost Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije, tri tima medicinskog osoblja putuju danas za Sandžak, dva iz Sarajeva i jedan iz Tuzle, sa ukupno 25 vrsnih stručnjaka.

Republika Srbija je 6. jula odlučila dati saglasnost za dolazak ljekara iz BiH, koji su ponudili pomoć Novom Pazaru, gdje je veoma teška situacija u vezi sa koronavirusom.

Iz Bosne i Hercegovine danas je za OB Novi Pazar stigao i šleper sa bolničkom opremom u vidu 40 novih bolničkih kreveta, od kojih deset električnih, sa dušecima i pratećom opremom i već od danas će biti instalirani u respiratornu jedinicu.

Tokom prethodnog dana u OB Novi Pazar preminulo je deset pacijenata, pretežno starijih osoba, liječenih od bolesti izazvane koronavirusom i ranijih težih oboljenja, deset pacijenata je bilo na respiratorima, a ukupno 290 oboljelih od COVID-19 nalazi se na liječenju.

Koordinator regionalne COVID bolnice dr. Mirsad Đerlek je saopštio da je u protekla dva dana otpušteno blizu 90 izliječenih ljudi, kao i da se prema predviđanjima epidemiologa može očekivati “još sedam dana teške borbe s koronavirusom”.

“Prije neki dan smo imali 380 hospitaliziranih pacijenata. Ljekarska ekipa iz Bosne je izuzetno važna pomoć za nas”, rekao je Đerlek, izrazivši zahvalnost zbog dolaska ljekara, ali i donacija pristiglih iz Bosne i Hercegovine.

Đerlek je ocijenio da će sa još 45 ljudi, koji će u ponedjeljak doći iz raznih dijelova Srbije, za OB Novi Pazar to biti fantastično pojačanje u ljudstvu.

Prije dvije sedmice Novi Pazar, Sjenicu i Tutin, ali i ostala mjesta na području Sandžaka u Srbiji zahvatio je talas pandemije koronavirusa tokom kojeg je došlo do naglog povećanja broja inficiranih, teško oboljelih i preminulih građana.

Izvor: AA

Povezane vijesti

%d bloggers like this: